Perussuomalaisten kansanedustajan Ritva ”Kike” Elomaan mielestä eläinten hyvinvointia koskeva lainsäädäntö on laitettava kerralla kuntoon. Uuden eläinten hyvinvointilain on määrä tulla eduskuntakäsittelyyn ensi vuoden puolella.


– Vanha vuodelta 1996 peräisin oleva eläinsuojelulaki ei ole enää ajan hermoilla ja uutta lainsäädäntökokonaisuutta, joka vastaisi paremmin eläinsuojelun haasteisiin, on odotettu jo vuosia. Lain valmistelu on viivästynyt ja viivästynyt, Ritva ”Kike” Elomaa kertoo.

– Hallituksen on varmistettava, ettei uusi laki jää puolitiehen eikä siitä saa puuttua eläinten oikeuksien kannalta olennaisia kirjauksia.

Tunnistusmerkintä pakolliseksi

Elomaa on laatinut syksyn aikana kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen eläinten rodunjalostuksen rajoittamisesta. Lisäksi hän on tehnyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan koirille pakollista rekisteröintiä ja tunnistusmerkintää sekä toimenpidealoitteen niin ikään kissojen pakollisesta rekisteröinnistä ja tunnistusmerkinnästä.

– Mielestäni on juuri nyt tärkeää nostaa julkiseen keskusteluun näitä olennaisia uudistustarpeita, joita eläinsuojelua koskevaan lainsäädäntöön liittyy. Hallituksen esitys uudeksi eläinten hyvinvointilaiksi tulee ilmeisesti sisältämään pakollisen rekisteröinnin ja tunnistusmerkinnän koirien kohdalla, mutta kissojen osalta ei vastaavaa ole näköpiirissä. Kissojen kohteluun liittyy niin paljon äärimmäisen vakavia laiminlyöntejä, että mielestäni tämän uudistuksen olisi ehdottomasti koskettava myös kissoja, Elomaa sanoo.

Eläintenpidon väärinkäytökset kuriin

Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti helpottaa esimerkiksi löytöeläinten päätymistä takaisin omistajilleen. Lisäksi se vaikeuttaisi laitonta eläinkauppaa sekä vähentäisi eläintenpitoon liittyviä väärinkäytöksiä.

– Niin sanottu pentutehtailu on vakava ilmiö, johon puuttumiseen rekisteröintipakko toisi helpotusta. Merkitseminen on ennaltaehkäisevää eläinsuojelua, kun löytöeläimet saadaan tehokkaasti takaisin omistajilleen.

– Nykyistä laajamittaisempi eläinten merkitseminen säästäisi myös eläinsuojelun resursseja ja pelastaisi vuosittain monien eläimien hengen, Elomaa arvioi.

Rodunjalostukseen puututtava

Elomaan mielestä eläinten terveydelle haitalliseen rodunjalostukseen tulisi puuttua tiukemmin lainsäädännön keinoin. Esimerkiksi monet koirarodut kärsivät vakavista terveyshaitoista kuten hengenahdistuksesta ja raajojen kehityshäiriöistä liiallisen jalostuksen seurauksena. Elomaa odottaa hallitukselta tiukkoja rodunjalostukseen liittyviä rajoituksia uuden lain yhteydessä.

– On eettisesti kestämätöntä, että rodunjalostus on edennyt aivan liian pitkälle eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Nyt on vielä epäselvää mitä uusi eläinten hyvinvointilaki tulee sisältämään eläimille vahingollisen rodunjalostuksen estämiseksi. Mielestäni hallituksen pitäisi ottaa asiassa tiukka linja eikä siirtää vakavan ongelman ratkomista tulevien hallitusten tehtäväksi, Elomaa sanoo.

SUOMEN UUTISET