
KUVAKAAPPAUS/YLE
Perussuomalaisten Sakari Puisto: Demareilta talouden oikaisuliike olisi jäänyt tekemättä – ”Tämä hallitus tekee historiallisia talousuudistuksia ja työllistämistoimia”
SDP:n kansanedustaja Joona Räsäseltä kuultiin maanantain A-studiossa moitteita hallituksen taloussopeutustoimista, vaikka hyvin tiedetään, että demarit eivät itse kykenisi minkäänlaisiin sopeutuksiin hallituksessa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto totesi, että tarvittava talouden oikaisu olisi jäänyt tekemättä, jos SDP olisi nyt vallankahvassa.
Suomen talous toipuu vähitellen taantumasta, arvioi valtiovarainministeriö tänään julkaisemassaan talousennusteessa. Ennusteen mukaan bruttokansantuote (bkt) supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 1,7 prosenttia. Vuonna 2026 bkt kasvaa 1,5 prosenttia.
Vientikysyntä elpyy maailmankaupan vanavedessä. Inflaation hidastuminen ja korkojen aleneminen vahvistavat ostovoimaa ja yksityisen kulutuksen kasvua. Lisäksi korkojen aleneminen auttaa rakennusalaa nousemaan syvästä kuopasta ensi vuonna.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto pitää ennustetta erittäinkin tervetulleena ja muistuttaa, että vielä tänä vuonna taloutta painaa jatkuva heikko suhdanne.
– Pitkään on menty taloudessa vastavirtaan, jopa kauemmin kuin mitä hallitusneuvotteluissa ennakoitiin. Pitkälti tästä syystä kevään kehysriihessä tehtiin lisäsopeutuksia kolmella miljardilla. Jatkossa hallituksen erilaiset työllisyys- ja kasvutoimet tulevat näkymään ja edesauttamaan kasvua ja työllisyyttä, Puisto sanoo.
Hän oli maanantaina Ylen A-studiossa demarikansanedustaja Joona Räsäsen ohella.
Hallitusohjelma on työllisyyden ja kasvun ohjelma
Korko- ja kustannustaso, asuntokaupan hiljeneminen sekä luottopolitiikan kiristyminen ovat tänä vuonna iskeneet kapuloita rattaisiin asuntorakentamiselle. Räsäsen mukaan rakentamisen vaikeudet ovat kuitenkin hallituksen syy, ja Räsänen arvioi, että ilman asuntorakentamisen romahdusta Suomessa olisi nähty kasvua jo tänä vuonna.
Puisto totesi kollegalleen Räsäselle, että koko hallitusohjelma on rakennettu työllisyyden ja kasvun edistämiseksi.
– Nyt on myös ennakoitu että asuntomarkkinat ja rakentaminen tulevat piristymään. Näkisin myös, että hallituksen työllisyys- ja kasvutoimet ovat olleet oikeanlaisia. Hallituksen finanssipolitiikka on ollut elvyttävää. Tässä on kuitenkin huomioitava valtiontalouden miljardien alijäämät vuosittain, joten jatkuvasti ja rajatta ei voida myöskään velkaelvyttää. Nyt haetaan tasapainoa, Puisto sanoo.
Osana hallituksen julkisen talouden vahvistustoimia yleinen arvonlisäverokanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin syyskuun alussa.
– Tätä emme olisi tietenkään halunneet tehdä, mutta kuitenkin useiden asiantuntija-arvioidenkin mukaan tämä tehdään nyt talouskasvua kohti.
Vain julkista taloutta hyödyttävää työperäistä maahanmuuttoa
SDP:n Räsäsen mukaan työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan talouskasvun vauhdittamiseksi, ja Suomesta pitäisi tehdä houkuttelevampi ”kansainvälisille osaajille”.
Puisto vastasi, että työperäistä maahanmuuttoa Suomeen tarvitaan vain, jos se samalla hyödyttää julkistaloutta.
– Nähdäkseni hallitus edistää juuri tällaista maahanmuuttoa eri toimilla, ja on tuotu tarkennuksia myös esimerkiksi vaadittaviin tulotason alarajoihin, Puisto sanoo.
Hallitus esitti kesäkuun alussa, että Suomeen työntekijän oleskeluluvalla saapuvan henkilön tulisi jatkossa saada Suomessa tehtävästä työstä vähintään 1 600 euroa palkkaa kuukaudessa työstä, jota hän tulee Suomeen tekemään.
Hallitus on tarkentamassa myös työperusteisen maahanmuuton aikarajoja. Jatkossa kun työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa työskentelevän työsuhde päättyy, työntekijällä olisi kolme kuukautta aikaa löytää uusi työ. Erityisasiantuntijoiden kohdalla aikaraja olisi kuusi kuukautta.
– Nämä ovat perusteltuja lähtökohtia, Puisto sanoo.
Demaritkin olisivat korottaneet arvonlisäveroa
Räsäsen mukaan SDP olisi toteuttanut talouden sopeutukset toisella tavalla ja kohdentaneet eri tavalla. Alv-korotusta Räsänen kuvaa ”moukariksi”.
– Olisimme tehneet alv-korotuksen eri tavalla, eli vasta ensi vuoden alusta, kuten asiantuntijatkin ovat todenneet, Räsänen sanoo.
Demarikansanedustaja ei kuitenkaan maininnut, että SDP on omassa vaihtoehdossaan esittänyt arvonlisäveronverokannan nostamista 25 prosenttiin, eli kutakuinkin samalle tasolle kuin hallitus.
Puisto huomauttaa, että talouden oikaisuliikettäkään demarit eivät olisi valmiita tekemään.
– Hallitus myös tekee jopa historiallisia uudistuksia ja työllistämistoimia, esimerkiksi paikallisen sopimisen edistämiseksi. Uudistuksia on odotettu jopa vuosikymmeniä, ja on vaikea nähdä, että näitä olisi voitu tehdä millään muulla hallituskokoonpanolla.
Demari-Räsäsen talouspuheet olivat jopa niin epäuskottavia, että myös valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoitti tuoreeltaan sosiaaliseen mediaan, ettei demareista olisi ollut hallituksessa tekemään 9 miljardin taloussopeutuksia.
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Joona Räsänen sopeutustoimet talousennuste Valtiovarainministeriö Työperäinen maahanmuutto Julkinen talous Riikka Purra Arvonlisävero Rakentaminen Talouskasvu Sakari Puisto perussuomalaiset SDP hallitus työllisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Budjettiriihi päätökseen: Sopeutus on uusi normaali – katseet käännetään kasvuun
Valtion budjetti on ensi vuonnakin alijäämäinen ja takapakki taittuu vasta vuonna 2027. Nyt katseet käännetään kasvuun ja siihen hallitusohjelma antaa mainiot eväät. Hallitus huolehtii talouden rakenteista ja edellytyksistä tehdä työtä. Mutta kasvava ja kestävä hyvinvointi syntyy yksityisellä sektorilla.

Valtiovarainministeri Purra moittii opposition talousvaihtoehtoja toiveajattelusta ja konkretian puutteesta – ”Taikaseinäsosialismi ei toimi”

SDP haluaa leikata lapsiperheiltä – ministeri Tavio tyrmää esityksen kotihoidontuen rajaamisesta

Perussuomalaiset tekevät politiikkaa kaikkien veronmaksajien hyväksi: ”Julkisin varoin rahoitettuja toimintoja laitetaan vihdoinkin tärkeysjärjestykseen”

Jos hallitus ei olisi sopeuttanut taloutta, Suomen velkaantuminen olisi jyrkässä kasvussa vuosikymmenen lopussa – katso karu kuva
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää