Perussuomalaiset olivat tänään mukana jättämässä välikysymystä koulutuksen tasa-arvosta. Ryhmäpuheenvuoron pitänyt Ritva Elomaa painotti, että laadukas opetus on suomalaisen yhteiskunnan kivijalka.

– Tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä on ollut maamme kehityksen ja sivistyksen perusta pitkään. 90-luvun laman ja 2008-luvun talousromahduksen myötä on hieno ja ainutlaatuinen koulutusjärjestelmämme kohdannut paljon haasteita. Leikkaukset ovat koetelleet suomalaista koulutusta usean hallituskauden aikana.

– Meillä on koulutusjärjestelmä, josta voimme olla ylpeitä, mutta kuinka kauan? Meidän on kansakuntana pysyttävä kehityksen kärjessä myös koulutuksen osalta, Elomaa totesi.

Talousnäkymät mahdollistavat satsauksen koulutukseen

Elomaa muistutti, että koulutus on investointi tulevaisuuteen. Koulutusta on kehitettävä tutkimustiedon pohjalta ja uudistustyön on oltava jatkuvaa.

– Koulutuksen rahoitus, etenkin rahoituksen puute on ollut tapetilla poliittisessa keskustelussa jo pitkään. Leikkauksia on perusteltu alaspäin osoittaviin kansantaloutta kuvaaviin käppyröihin.

– Nyt talousnäkymät ovat valoisammat kuin aikoihin ja hallituksella olisi mahdollisuus näyttää miten paljon se koulutusta arvostaa. Valitettavasti nykyinen hallitus näkee koulutuksen säästökohteena investoinnin sijaan, Elomaa harmitteli.

Perussuomalaiset haluavat pitää ryhmäkoot pieninä

Perusopetuksessa opetus, oppimistulokset ja koulurauha kärsivät resurssipulan johdosta liian suuriksi paisuneista opetusryhmistä. Erityisryhmiä on jouduttu purkamaan ja tukea tarvitsevia oppilaita on siirretty perusopetuksen ryhmiin.

– Vaihtoehtobudjetissamme esitimmekin lisää määrärajoja ryhmäkokojen pienentämiseen. Ryhmäkoot ovat uhka jo varhaiskasvatuksessa eikä varhaiskasvatuksen tavoitteiden täyttäminen ole mahdollista, Elomaa huomautti.

– Koulumenestyksen edellytyksenä on koululaisten fyysinen ja henkinen hyvinvointi. Perussuomalaiset esittivät vaihtoehtobudjetissaan lisärahoitusta myös vähävaraisten lasten liikuntaharrastusten tukemiseen.

Miten onnistuu ammatillisen koulutuksen uudistus?

Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta leikattiin viime vuonna noin 13 prosenttia.

– Pystytäänkö mittava ammatillisen koulutuksen uudistus viemään läpi nykyisillä resursseilla ilman, että opetus ja oppilaat kärsivät? Perussuomalaiset ajavat kautta linjan alueellista tasa-arvoa. Miten toteutuu koulutuksellinen tasa-arvo kun osalla nuoristamme lähilukio on saavuttamattomissa? Elomaa kysyi.

Suomalaisten lasten ja nuorten tulevaisuus pelissä

Elomaa muistutti, että koulutusjärjestelmämme on ollut maamme kultakaivos.

– Korkean sivistystason ohella sen on mahdollistanut talouden kehityksen ja yksilön silmissä se on ollut väylä suomalaiseen unelmaan. Opiskelemalla, työllä ja tahdolla on lähtökohdista riippumatta voinut saavuttaa paremman elämän, Elomaa sanoi.

– Koulutuksesta on leikattu liikaa eikä tämä kehitys saa enää jatkua. Kannatamme tehtyä ehdotusta epäluottamuslauseen antamisesta hallitukselle.

Korjaus 28.2.2018 klo 22:56 – Otsikosta puuttui ”ei”-sana

SUOMEN UUTISET