Vaikka asiaa katsookin perussuomalaisten lasien läpi, on pakko todeta, että kolmossija vaaleissa on tuloksena loistava, analysoi Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila Uuden Suomen blogillaan presidentinvaalin tulosta.

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemen tavoin Voutila korostaa Laura Huhtasaaren kampanjan merkitystä puolueen kenttäväelle.

– Kesän tapahtumien jälkeen vaalit yhdistivät kenttää ja näin myös omin silmin sen, kuinka pyyteettömästi ja vilpittömästi ihmiset tekivät työtä Lauran kampanjan eteen. Olemme edelleen Suomen paras toripuolue ja haluan omasta puolestani kiittää perussuomalaisia nuoria ja kaikkia persuperheen jäseniä hyvästä työstä.

Tuloksen tulkinnassa Voutila painotti kahta asiaa: kansallismielisyys on tullut jäädäkseen – kun taas vasemmistolaisuus näyttää katoavan poliittiselta kartalta.

– Kansallismielisyydestä on tulossa uusi normaali kaikkialla Euroopassa ja Lauran kolmossija näissä vaaleissa kielii myös siitä.

Vasemmiston kyykkäsi kaikkien aikojen pohjanoteeraukseen

Voutilan mielestä 6,9 prosentin ääniosuutta voi toki joku pitää pienenä, mutta se tulee suhteuttaa vaalien kokonaisluonteeseen.

– Milloin muistat, että esimerkiksi keskusta tai demarit olisi saanut näin surkeaa tulossa missään vaaleissa? Tai että vasemmiston yhteiskannatus olisi ollut näin alhainen, Voutila kysyy.

Muistin virkistämiseksi: vuonna 2006 Tarja Halonen sai jo ensimmäisellä kierroksella vasemmiston yhteisehdokkaana 46,3 prosenttia äänistä. Vuonna 2012 Paavo Lipponen sai silloisiin odotuksiin nähden katastrofaalisen heikon tuloksen: 6,7 prosenttia. Yhdessä Paavo Arhinmäen 5,5 prosentin tuloksen kanssa perinteinen vasemmisto sai siis 12,2 prosenttia kuusi vuotta sitten ja 6,3 prosenttia nyt. Jos otetaan huomioon Vihreiden Pekka Haavisto, punavihreiden yhteiskannatus tuli alas vielä enemmän: 31 prosentista 18,7 prosenttiin.

Voutila uskoo, että presidentinvaaleista on hyvä ponnistaa tuleviin maakunta- ja eduskuntavaaleihin.

– Sijat 2–4 maakunnissa antavat hyvän pohjan myös mahdollisia maakuntavaaleja ja eduskuntavaaleja ajatellen. Vaikka perussuomalaiset on yritetty koko vuosikymmenen kuitata “ohimenevänä ilmiönä”, olemme tulleet jäädäksemme, Voutila kirjoittaa blogillaan.

Suomen Uutiset