Perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puiston mielestä hallitus paljasti asenteensa torstain kyselytunnilla, kun puolue latasi täyslaidallisen kritiikkiä Suomen EU-takausvastuista. Hän moittii hallituksen suhtautumista yhteisvastuisiin kevytmieliseksi.

Italialla jättivelat

Hallitus antoi kyselytunnilla ymmärtää, että homma hoituu, jos kaikki vain pysyttelevät samassa veneessä euroalueen vakauden turvaamiseksi.

– Mitään vakavaa pohdintaa ei ollut ongelmien mittaluokasta: jo pelkästään Italialla on julkista velkaa päälle 2 000 miljardia euroa. Heikossa kunnossa olevien pankkien tase puolestaan liikkuu tuhansissa miljardeissa, Puisto huomauttaa.

Monet joutuvat maksuvaikeuksiin

Tätä kaikkea huojuttavat koronan ohella riskit markkinoilla. Suuri osa yrityslainojen luokituksista on heikentynyt ja heikkenee entisestään. Monet joutuvat maksuvaikeuksiin. Näitä ongelmalainoja puolestaan on paketoitu monimutkaisiin ja heikosti läpinäkyviin johdannaissopimuksiin, joiden vaikutuksia voi Puiston mukaan vain arvailla.

– Jos tämä dominoviritelmä lähtee vyörymään, voi käydä niin, että ongelmavyyhtiin kytkeytyneet takaajat tulevat vedetyksi mukaan sekamelskaan, joka ei ole enää omissa käsissä, Puisto varoittaa.

SUOMEN UUTISET