Puola on uudistamassa turvapaikkalakiaan, Politico kirjoittaa. Laki antaisi rajavalvojille oikeuden säilöä hakijat 28 vuorokaudeksi rajojen tuntumaan hakemusten käsittelyajaksi. Hallituksen lakimuutos matkii pitkälti Unkarin lakia. YK:n pakolaisjärjestö esitti EU-maille, etteivät he tekisi Dublin-sopimuksen mukaisia palautuksia Unkariin.

Puolan hallituksen lakilinjaukselle on kansan vankka tuki. Lähes kolme puolalaista neljästä ei halua siirtolaisia Afrikasta tai Lähi-idästä. Laki ja oikeus -hallituspuolueen kannattajien keskuudessa vastaava lukema nousee jo 90 prosenttiin.

Sen sijaan ihmisoikeusjärjestöt ja Euroopan komissio eivät sulata lakimuutosta. Helsinki-säätiön ihmisoikeusjärjestön lakimies Marta Górczyńska pelkää, että uusi laki voi johtaa Geneven ihmisoikeussopimuksen ja EU-lain järjestelmällisiin rikkomuksiin. Järjestön mukaan Puolan rajavartijat ovat jo viime vuonna evänneet turvapaikkahakemukset.

Puolan hallitus korostaa turvallisuutta

Laki ja oikeus -puolueen parlamenttiryhmän johtaja Mariusz Błaszczak perusteli lakimuunnosta sillä, etteivät karkotettavat ihmiset rikkoisi maan lakeja. Säilöönotolla estettäisiin muun muassa laiton siirtyminen länsieurooppalaisiin maihin.

Puolan hallitus kumosi edellisen hallituksen päätöksen sijoittaa pakolaisia maahan. Puolan oli määrä tarjota turvapaikka 7 000 ihmiselle niin kutsutun uudelleensijoitusohjelman mukaan. Puolan lisäksi Unkari ja Itävalta ei ole vastaanottanut ainoatakaan pakolaista EU:n enemmistöpäätöksellä tehdyn sopimuksen puitteissa.

– Puolassa ei ole tehty terroristi-iskuja, koska vetäydyimme aiemman hallituksen suunnitelmasta ottaa tuhansia siirtolaisia, Błaszczak kertoi.

Puola ei ole Balkanin reitillä, mutta Valko-Venäjän vastaiselta rajalta käännytyksiä tehtiin rajavalvontaviranomaisten mukaan viime vuonna 80 000 kappaletta. Määrä oli lähes nelinkertainen vuoteen 2015 verrattuna.

Henri Alakylä