Puolan parlamenttivaalien ovensuukyselyjen mukaan Laki ja oikeus -puolue (PiS) olisi saamassa yksin ehdottoman enemmistön Puolan parlamenttiin. Perussuomalaisten kanssa samassa europarlamenttiryhmässä (ECR) oleva PiS tunnetaan kansallismielisyydestään ja arvokonservatiiviudestaan.

Lopulliset vaalitulokset ovat saatavilla vasta tiistaina. PiS tulee sitä vahvemmaksi, mitä useampi puolue jää alle äänikynnyksen. Ovensuukyselyn tuloksen mukaan Puolaan parlamentti jäisi ilman ainoatakaan vasemmistopuoluetta.

PiS:n ohella oikeistopopulistinen Paweł Kukizin puolue keräsi ovensuukyselyjen mukaan 9 prosentin äänisaaliin. Kukiz tunnettiin aiemmin rock-muusikkona. Hänen vaaliteemansa painoittuivat olemassaolleen järjestelmän kaatamiseen.

PiS on jo julistautunut vaalien voittajaksi, ja maata kahdeksan vuotta luotsanneen Kansalaisfoorumi (PO) on tunnustanut vaalitappionsa. Puolan pääministeriksi noussee 52-vuotias Beata Szydło.

Politiikan suunta muuttumassa

PiS voitti myös aiemmin tänä vuonna presidentinvaalit, kun presidentiksi nuori ja energinen Andrzej Duda nousi Puolan presidentiksi. Szydło nousi suuren yleisön tietoisuuteen toimittuaan Dudan vaalikampanjapäällikkönä.

PiS tunnetaan vahvasta euroskeptisyydestään. Maa tuskin on liittymässä yhteisvaluuttaan lähivuosina. Puolan talous on kasvanut ripeästi verrattuna euromaihin, ja maa välttyi ajautumasta taantumaan vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen.

Puolan arvellaan liittyvän Unkarin ja Slovakian kanssa maahanmuuttokriittiseen blokkiin. PiS:n puheenjohtaja Jaroslaw Kaczyńskin mukaan turvapaikkaa anovat muslimit ovat vaaraksi Puolan katoliselle kulttuurille.

Kolmanneksi Puolan arvellaan siirtyvän tuloeroja tasaavaan politiikkaan. PiS on kaavaillut omaisuusveroja ja avokätisempää tukea vähäosaisille. PiS on luvannut pysyvänsä finanssipolitiikassaan EU:n alijäämäsäännöissä. PiS keräsi ovensuukyselyjen mukaan ääniä eritoten nuorilta, jotka eivät ole päässeet osalliseksi Puolan virkeän talouskasvun hedelmiin.

Neljänneksi Puolan linja terävöittynee Venäjän suuntaan. Tämä voi heittää kapuloita EU:n rattaisiin, sillä EU on pyrkinyt hakemaan neuvottelutuloksia Venäjän kanssa.

Henri Myllyniemi