Toivo Mäkelä pani merkille jo keväällä, kuinka puolueen johtohahmot ja ministerit tukivat vahvasti Sampo Terhoa uudeksi puheenjohtajaksi.

Pitkän linjan perussuomalainen Toivo Mäkelä, 82, on seurannut tyrmistyneenä alkuviikon tapahtumia. Selitys perussuomalaisista loikanneiden kansanedustajien tempulle on Mäkelän mielestä yksinkertainen.

– Soinille ministerin paikka oli tärkeämpi kuin perussuomalaiset. Siitä tässä on kyse. En silti voi hyväksyä alkuunkaan tätä hommaa, että näin tehtiin. Mutta siinä se: loikkari, mikä loikkari, Mäkelä sanoo perussuomalaisia 20 vuotta johtaneesta entisestä puheenjohtajasta Timo Soinista.

Soini julkaisi kesäkuun alussa ”plokitekstin”, joka on edelleen luettavissa hänen verkkosivuillaan. Soini kirjoittaa: ”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä. Pidän loikkareita luusereina.”

Soini ja Mäkelä olivat paitsi puoluetovereita, myös perhetuttavia. Mäkelä sanoo, että Soini on maakuntamatkoillaan myös yöpynyt hänen kotonaan.

”Timo oli Jyväskylässä väsynyt ja lamaantunut”

Suomen Uutiset tavoitti Mäkelän keskiviikkoiltana, juuri ennen Kaustisten Perussuomalaisten hallituksen kokousta. Mäkelä sanoo, että ei itse ole loikkaamassa puolueesta.

– Nyt tässä kokouksessa selvitämme, onko joku tekemässä niin. Toistaiseksi tällaisesta ei ole tietoa.

Mäkelä on vaikuttanut neljäkymmentä vuotta Kaustisen kunnanvaltuustossa. Hänet valittiin valtuustoon jo 1972 SMP:n edustajana ja hän jättäytyi pois valtuustosta 2012 perussuomalaisten riveissä. Valtuustotyön lisäksi hän on aikoinaan toiminut myös perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana.

Mäkelä oli viikonloppuna paikalla Jyväskylän puoluekokouksessa. Kokouksessa Mäkelä myös jutteli henkilökohtaisesti Soinin kanssa. Hän näki, kuinka Soini oli väsynyt.

– Näin Timossa sitä samaa kömpelyyttä, kuin Veikko Vennamolla SMP:n loppuaikoina. Soini vaikutti jotenkin lamaantuneelta, hän ei edes hymyillyt minulle, kun kättelimme.

Puoluejohto työnsi Terhoa puheenjohtajaksi

Mäkelä arvelee, että Jyväskylän puoluekokous oli Soinille ”pirullinen paikka”.

– Perussuomalaisilla oli jäljellä enää kaksi vuotta hallituksessa, joten siinä mielessä puoluekokous osui Soinille hankalaan saumaan. Tilanne niin sanotusti ”iski omaan nilkkaan”. Mutta toisaalta puoluejohtajan kyllä pitää tuntea oma väki, ja arvelen, että Soini hyvin tiesi, mitä puoluekokouksessa tulisi tapahtumaan.

Mäkelä pani merkille jo keväällä, kuinka puolueen johtohahmot ja ministerit tukivat vahvasti Sampo Terhoa uudeksi puheenjohtajaksi.

– Tuntui arveluttavalta, kun käytännössä meille annettiin suoraa neuvontaa siitä, ketä pitäisi äänestää puoluejohtajaksi. Mutta minä ja muut Kaustisen perussuomalaiset emme ole ohjailtavissa, eli tällainen ohjaus ei nyt vaikuttanut.

– Seurasin ennen puoluekokousta Terhon käyttäytymistä. Mielestäni hän ei toiminut ollenkaan niin kuin puolueen puheenjohtajan pitäisi toimia. Sain vaikutelman, että hän haluaa vain komennella ihmisiä, Mäkelä sanoo.

Jopa keskustasta yritettiin vaikuttaa

Mäkelä paljastaa, kuinka häneen yritettiin vaikuttaa yllättävältä taholta vain muutamia viikkoja ennen Jyväskylän puoluekokousta.

– Keskustan kunnanvaltuutettu Perhosta soitti minulle. Hän esitti, että en saisi äänestää Jussi Halla-ahoa. Tällä ei tietenkään ollut mitään vaikutusta, koska teen äänestyspäätökset itse, kun olen ensin harkinnut asiaa. Minuun ei siis voi vaikuttaa, mutta olihan se aika erikoista, Mäkelä sanoo.

Perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Mäkelä lähettää terveisiä:

– Pidä rehti linja ja keskustele ihmisten kanssa. Valehdella ei tarvitse koskaan, sillä kyllä totuuden voi aina sanoa, vaikka se olisi karvaskin.

ILKKA JANHUNEN