Lännen median toimittajan Lauri Nurmen mukaan Timo Soini (uv.) suunnitteli kansanedustajien ero-operaation yhdessä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa. Hänen mukaansa kolmikko oli miettinyt yhdessä toimintavaihtoehdon siltä varalta, että Halla-aho voittaa. Nurmi sanoo, että keskustelut pidettiin pienen piirin tiedossa. Johtokolmikolla oli vain muutamia luotettuja keskustelukumppaneita. Asiasta kertoi HS.

Toimittaja Nurmi kirjoitti suunnitelmasta 3.6.2017, noin viikkoa ennen puoluekokousta:

”Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.”

Soini kirjoitti blogiinsa raivoisan vastineen, jossa hän syytti mediaa valehtelusta ja vakuutti, ettei koskaan loikkaisi:

”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä. Kolmellakymmenellä hopearahalla, jotka kavaltaja sai, ostettiin savenvalajan pelto muukalaisten hautausmaaksi”, Soini vakuutteli.

Vakuuttelu olikin tarpeen, koska jos Soini olisi myöntänyt väitteen todeksi, olisi se merkinnyt hänen suojattinsa Sampo Terho (uv.) varmaa häviötä puheenjohtajavaalissa.

Tappio tuli Terholle lopulta kuitenkin. Siitä huolimatta, että hänen jatkoaan olivat järjestelemässä Timo Soini, keskusta ja kokoomus.

Lauri Nurmi kertoo tänään ilmestynessä jutussaan siitä, miten Soinin suunnitelmaan vihityt kansanedustajat kokoontuivat jyväskyläläiseen ravintola Mustaan Kynnykseen. Päätös syntyi Nurmen mukaan lauantaina alkuillasta – ryhmä muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja perustaisivat uuden puolueen.

Ryhmä marssi seuraavana tiistaina eduskuntaryhmän kokoukseen. Kukin jätti eroilmoituksensa ja käveli vaiteliaana pois. Uudeksi vaihtoehdoksi itsensä nimenneen ryhmän puheenjohtaja Simon Elo kohtasi median, ja lausui sanat, jotka jäävät Suomen poliittiseen historiaan.

”Tämä päätös todennäköisesti tuhoaa poliittiset uramme. Päätös, jonka seurauksena meidät tuomitaan pettureiksi ja henkeämme uhataan. Teemme sen silti selkein mielin ja oikeista syistä. Tänään emme ole poliitikkoja vaan isänmaan asialla. Omatuntomme on puhdas. Tämä on äärettömän kova, mutta loppujen lopuksi yllättävän helppo päätös, sillä tänään päätimme yhdessä, keitä me olemme”, Simon Elo lausui.

MATIAS TURKKILA