Vuosina 2007-2013 puoluesihteerinä toiminut Ossi Sandvik näkee perussuomalaisten tulevaisuuden hyvänä. – Uusilla puoluejohdon jäsenillä on vahva mandaatti, eli he nauttivat suurta kentän luottamusta. Kaikilla on muutenkin poliittista osaamista. Tämä on hyvä lähtökohta ryhtyä edistämään perussuomalaista politiikkaa.

Politiikka näytti raadollisuutensa, kun osa perussuomalaisten kansanedustajista loikkasi puolueesta perustaen uuden, Juha Sipilän hallitusta tukevan ryhmän. Vippaskonstin syy oli se, etteivät loikanneet edustajat hyväksyneet Jyväskylän puoluekokouksessa demokraattisesti tehtyjä valintoja.

Jyväskylässä paikalla oli myös entinen puoluesihteeri, nykyinen perussuomalaisten projektijohtaja Ossi Sandvik. Hän on viime päivinä saanut puhua tuntikausia puhelimessa.

– Oma väki kentältä on ollut paljon minuun yhteydessä. En ihmettele, että ihmiset ovat hämmentyneitä. Osa on ollut kuin ”puulla päähän lyötyjä”, Sandvik sanoo.

Loikkarit eivät ole saaneet tukea paikallistasolta. Käytännössä kaikki perussuomalaisten piiri- ja paikallisjärjestöt ovat ilmoittaneet tukensa uudelle puoluejohdolle. Valtuutetut ympäri Suomea myös jatkavat perussuomalaisten valtuustoryhmissä.

Yhtenäisempi eduskuntaryhmä on etu

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kehotti puolueen jäseniä ja äänestäjiä rauhallisuuteen ja pyysi kaikilta malttia epätavallisessa tilanteessa. Sandvik on sanonut samaa kaikille soittajille.

– Olen korostanut, että tapahtuneesta huolimatta puolueen tulevaisuus näyttää varsin hyvältä. Mikään ei ole muuttunut. Kuten uusi puheenjohtajammekin totesi, myös puolueen kaikki ohjelmat ovat voimassa. Tavoitteet ovat siis samat kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

– Myös puolueen taloudellinen tilanne on hyvä, joten siltäkään osin mitään välitöntä ongelmaa ei ole näkyvissä, Sandvik sanoo.

Hän arvelee, että nykyinen, pienempi eduskuntaryhmän kokoonpano on puolueelle etu.

– Perussuomalaiset lujittui nyt yhtenäisemmäksi.

Politiikka on kova laji, jossa joutuu myös pettymään

Jyväskylän puoluekokouksessa perussuomalaiset valitsivat lähes täysin uuden puoluejohdon. Kaikki puheenjohtajat tulivat valituiksi hyvin selkein numeroin. Jussi Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi jo ensimmäisellä kierroksella. Puoluesihteerin tehtävässä Riikka Slunga-Poutsalo sai jatkopestin kolmannelle kaudelle.

– Puoluejohdon jäsenillä on vahva mandaatti, eli he siis nauttivat kentän luottamusta. Tämän vuoksi uudella tiimillä on hyvät lähtökohdat alkaa edistää perussuomalaista politiikkaa. Kaikilla on muutenkin vahvaa osaamista ja kokemusta politiikassa, Sandvik sanoo.

Perussuomalaisista loikanneet kansanedustajat ovat esittäneet vaihtelevia selityksiä sille, miksi he eivät kykene hyväksymään puoluekokouksessa demokraattisesti tehtyjä valintoja. Sandvik muistuttaa, että valintojen tuloksia on turha moittia.

– Vanha totuus on se, että kyllä kansa tietää. Pulinat pois. On toki inhimillistä nillittää, jos omat toiveet äänestyksissä eivät täyty, mutta valitusoikeutta ei ole kenelläkään. Politiikka on kova laji, johon kuuluu se, että joskus joutuu myös pettymään.

Perussuomalaisissa pysyneet kunnioittavat demokratiaa

Sandvik jakaa kiitosta perussuomalaisten eduskuntaryhmään jääneille kansanedustajille.

– Perussuomalaisissa pysyneet ovat osoittaneet rohkeutta ja demokratian kunnioittamista. Sen huomaa jokainen. Eivät ihmiset ole tyhmiä.

– Vaikka usein sanotaan, että poliittinen muisti on lyhyt, tällä kertaa äänestäjät muistavat varmasti pitkään mitä on tapahtunut. Palkinto meille on tulossa, kun vain edistämme perussuomalaisia tavoitteita ja hoidamme asiat kunnolla. Kaikki edellytykset tähän ovat olemassa.

Perussuomalaisilla on edelleen 16 piirijärjestöä ja yli 8 000 maksavaa jäsentä. Jäsenten määrä on nyt vahvassa kasvussa.

Uudella puoluejohdolla on edessään paljon työtä, sillä ensi vuonna edessä ovat maakuntavaalit ja presidentinvaali. Eduskuntavaaleihin on alle kaksi vuotta.

– Näin monet vaalit lyhyen ajan sisällä on haaste, mutta se on sitä positiivisessa mielessä. Puoluesihteerimme Slunga-Poutsalo on jo työnsä puolesta järjestänyt monet vaalit. On iso apu, että puoluejohdossa on yksi näin kokenut henkilö. Pitää myös muistaa, että kenenkään ei tarvitse tehdä kaikkea itse, Sandvik sanoo.

Terävästi eteenpäin kansan parissa

Sandvik on nähnyt perussuomalaisten nousun yhden kansanedustajan ryhmästä eduskunnan merkittävimmäksi puolueeksi. Hän näkee nousun ja menestyksen takana erityisesti kaksi tekijää.

– Ensinnäkin, perussuomalaiset on aina mennyt kansan pariin, kuten jo Tony Halme aikoinaan. Hän meni tapaamaan ihmisiä Itä-Helsinkiin, missä oikeastaan kukaan muu ei käynyt. Tiedän, että ihmisille on suuri merkitys siinä, kun hän tapaa poliitikon henkilökohtaisesti ja heillä on avoin keskusteluyhteys. Kun ottaa aidon kontaktin toiseen ihmiseen, sillä on ihan eri vaikutus verrattuna siihen, että poliitikko pelkästään ostaa vaalimainoksen lehdestä.

Hän jatkaa, että perussuomalaisten teemojen esillä pitäminen on myös kansalaisille hyvin tärkeää.

– Omia tavoitteita pitää aina yrittää viedä läpi. Vaikka jokaista tavoitetta ei aina saada maaliin saakka, tärkeintä on pyrkiä niihin tavoitteisiin. Perussuomalaiset on menestynyt sillä, että olemme politiikassa luvanneet parantaa tavallisen ihmisen arkea, ja olemme myös tehneet sellaista politiikkaa, joka auttaa ihmisiä selviytymään arkielämässä. Nämä asiat me osaamme.

– Perussuomalaisten ei siis tarvitse sinänsä muuttaa mitään. Riittävää on, että viemme terävästi eteenpäin jo olemassaolevia teemoja ja puolustamme ensisijaisesti tavallisen kansalaisen etua. Tällä tavoin me menestymme myös tulevaisuudessa.

ILKKA JANHUNEN

Tagit