Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kuvailee tuntojaan ristiriitaisiksi.

– Jäsenistö on valinnut uuden puoluejohdon, ja me olemme valmiita jatkamaan demokraattisten periaatteiden mukaisesti. Tämän avoimemmin ja selkeämmin ei puolueen puheenjohtajia voi valita, joten jos tällainen menettely ei jotain miellytä, sitten voi katsoa peiliin, Huhtasaari painottaa.

”Puolue ei ole vankila”

Huhtasaari tuli valituksi 1. varapuheenjohtajan paikalle selkein numeroin. Hän sanoo, että vaikka valituksi olisi tullut joku toinen, hän olisi hyväksynyt vaalin tuloksen.

– Puolueen jäsenet ovat valinnat tehneet, joten vaalin lopputulosta on kunnioitettava. Vai onko joku sitä mieltä, että puolueen jäsenet pitäisi vaihtaa, kun ovat äänestäneet väärin. Ei kai kukaan voi äänestää väärin?

– Jos joku ei kuitenkaan halua olla puolueessa, se ei ole vankila, joten parempi on lähteä, jos tuntuu siltä, ettei pysty jäämään, Huhtasaari piikittää.

Jokainen näkee todellisen syyn

Hänen mielestään puolueen puheenjohtajaksi valitun Jussi Halla-ahon ja myös puheenjohtajaksi ehdolla olleen, Uusi vaihtoehto -ryhmään loikanneen Sampo Terhon välillä ei ole suuria linjaeroja.

– Tämän päivän tapahtumien perusteella voi sanoa, ettei kyse ole siitä, että uuden puheenjohtajan Jussin linja olisi ollut väärä. Linja on ihan sama kuin perussuomalaisella puolueella muutenkin. Jokainen voi päätellä ja nähdä itse, mikä on todellinen syy tämän päivän tapahtumiin.

”Jatkamme työtä Suomen parhaaksi”

Huhtasaari tuli itse perussuomalaisiin 2010 pitkälti entisen puheenjohtajan Timo Soinin vuoksi.

– Juuri sen vuoksi en olisi voinut kuvitella, että Soini itse lähtee. Tämä on yllättävää ja samalla surullista.

– Äänestäjien ei kuitenkaan kannata olla huolissaan: me jatkamme työtä heidän ja Suomen parhaaksi, Huhtasaari sanoo.

ILKKA JANHUNEN