Perussuomalaiset julkisti media- ja kulttuuripoliittisen ohjelmansa, jota esitteli puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra – Emme kaipaa enempää suuresti tuettua eliittikulttuuria, mutta emme myöskään sen vastakohtaa, kakkakulttuuria, Purra painotti.

Riikka Purra totesi aluksi, että suomalaisen kulttuurin tulee olla läsnä myös koulujen arjessa ja opetussuunnitelmissa.

– Haluamme kulttuurin, sivistyksen ja taiteen opetusta – emme monikulttuurista propagandaa tai poliittista ideologiaa lasten pään menoksi. Perussuomalaiset haluaa säilyttää joulujuhlat ja -kirkot, ylpeästi laulettavat enkeli taivaat, suvivirret ja maammelaulut. Perussuomalaisten media- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassa kuvataan laajalti suomalaisen kulttuurin ja taiteen osaajia ja näiden merkitystä, myös kansainvälisesti.

– Kotimaisen kulttuurituotannon edistäminen on tärkeää, jotta se säilyttää asemansa nykypäivän globaalissa maailmassa, jossa kansallinen kulttuurituotanto uhkaa helposti jäädä kansainvälisten alan trendien jyräämäksi, Purra painottaa.

Kulttuurikorruptio nostaa päätään

Purra harmitteli, että Suomen kulttuurielämä tuntuu monin paikoin olevan lokeroitunutta toistamaan tietynlaista maailmankuvaa ja tietynlaisia arvoja.

– Monilla taiteenaloilla haiskahtaa ihan yhtä tunkkainen taistolainen haju kuin joskus vuosikymmeniä sitten. Sosialismin aate on sävyttynyt hieman eri tavoin – monikulttuurisuutta, feminismiä ja muita nykypäivän kovaäänisiä, mutta kovin onttoja ideologioita, Purra luettelee.

– Kaiken lisäksi kulttuurin sisällä suoranainen korruptio ja erilaiset hyväveliverkostot nostavat usein päätään. Pahimmillaan näillä on yhteytensä poliitikkoihin ja poliittiseen valtaan, mistä seuraa, että myös rahaa jaetaan tiettyä poliittista suuntausta edistäville taiteilijoille.

Trendiprojekteja ei tarvitse rahoittaa veroilla

Perussuomalaisten mielestä valtion rahoittaman kulttuuritarjonnan lähtökohtana tulee olla mahdollisimman laajaa ihmisjoukkoa koskettavien palvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen.

– Valtion kulloistenkin ihanteiden tai trendien mukaiset projektit eivät tarvitse veroeuroja. Emme kaipaa enempää suuresti tuettua eliittikulttuuria, mutta emme myöskään sen vastakohtaa, kakkakulttuuria.

Kakkakulttuurista perussuomalaisten ohjelmassa kerrotaan kirjaimellinen esimerkki.

– Vastikään kaksi kuvataiteilijaa sai apurahaa lähes 250 000 euroa tutkiakseen ulosteita. Projektista syntyi taideteokseksi käymälä, johon taiteen kuluttajat pääsivät antamaan panoksensa. Sen verran itsekin osaan analysoida kakkakulttuuria, että tiedän, että yksi taiteen tehtävä on varmasti ravistella ja järkyttää. Meidän mielestämme kakka ei kuitenkaan täytä edes tätä tehtävää.

– Mikäli näissä kakka- ja eriteprojekteissa on jotakin järkyttävää, niin se, että kansalaisten verorahoja pannaan suoraan tai epäsuoraan tällaisiin projekteihin. Ehkä se kertoo myös yhteiskunnan kehityksen tasosta jotakin, Purra sanoo.

Jos taiteella ei ole kysyntää, se ei yleensä ole merkittävää

Perussuomalaisten media- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassa käsitellään myös ruumiinkulttuuria ja liikuntaa sekä sitä, miten kulttuurin rahoitusjärjestelmää tulisi tuulettaa ja purkaa ideologista ja politisoitunutta toimintakulttuuria.

– Kerromme suomalaisesta taiteesta, sen viennistä ja markkinointimahdollisuuksista, omaleimaisen kulttuurin arvosta ja siitä, että valtiota ei tarvita apuun kaikkialla. Taide, jolle ei ole minkäänlaista aitoa kysyntää, ei yleensä ole kovin merkittävää.

– Taide ja kulttuuri vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Vapaaehtoinen ja aktiivinen kulttuuritoimintaan osallistuminen lisää yhteisöllisyyttä ja osallistuvuutta ja ehkäisee syrjäytymistä ja yksinäisyyttä kaikissa ikäluokissa. Mielestämme taide on parhaimmillaan silloin, kun se kohoaa arjen huolten, yhteiskunnassa ihmisiä repivien erimielisyyksien ja poliittisten ideologioiden yläpuolelle, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET