

Ulkoministeri Timo Soini ja Raimo Vistbacka keskustelevat perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä sunnuntaina 11. kesäkuuta 2017. / Jussi Nukari Lehtikuva
Raimo Vistbacka puuhasi perussuomalaisten paikallisosastojen siirtoa “uuvattien” taakse – piirivaikuttaja kertoo mönkään menneestä operaatiosta
Suomen Uutisten haastattelema pitkän linjan perussuomalainen piirivaikuttaja kertoo Raimo Vistbackan suunnitelmasta, jolla yritettiin saada perussuomalaisia piirejä ja paikallisyhdistyksiä Uusi vaihtoehto -ryhmän eli niin sanottujen “uuvattien” taakse.
Piirivaikuttajan mukaan Vistbacka kuvitteli kesäkuun puolessavälissä perussuomalaisten puoluehallituksen olevan soinilaisten hallussa.
Piirivaikuttaja kuvaa “kaikkein hurjimmaksi jutuksi” sitä, että Vistbackan mukaan tällaisessa tilanteessa loikanneesta UV-eduskuntaryhmästä olisi voitu tehdä PS:n virallinen eduskuntaryhmä. Samoin paikallisosastoja olisi voitu muuttaa pelkällä nimenmuutoksella Uusi vaihtoehto -ryhmää tukevaksi yhdistykseksi.
– Vistbacka oli hirveän provosoitunut ja oli oikein tohkeissaan, piirivaikuttaja kuvaa keskustelua.
– Hän oli siinä luulossa, että puoluehallitus on soinilainen – siis sitä mieltä, että suurin osa puoluehallituksesta on Soinin puolella, näiden loikkareiden puolella. Hän ajatteli, että jos puoluehallituksessa on enemmistö, niin eduskuntaryhmäasia voidaan hoitaa pelkällä nimenmuutoksella. Että tämä perussuomalainen eduskuntaryhmä, joka on nyt pienempi, muuttuukin toiseksi ryhmäksi, ja nämä uuvatit tulisivat perussuomalaiseksi ryhmäksi – koska se on isompi ryhmä.
– Vistbackalla oli myös sellainen visio, että jos paikallisyhdistysten syyskokouksissa yhdistyksessä on uuvattienemmistö, voidaan paikallisosasto muuttaa uuvattiyhdistykseksi.
Vistbackan oli tarkoitus myös pitää Sampo Terho puoluehallituksessa. Tältäkin osin suunnitelmat kariutuivat.
– Tällaiset unelmat, siniset unelmat hänellä oli.
Syytökset sinkoilevat
Kielenkäyttö on ollut todella kovaa. UV-ryhmään loikanneet kansanedustajat ovat toistuvasti syyttäneet Jussi Halla-ahon (ps.) valinneita puoluekokoukseen osallistuneita perussuomalaisia vallankaappaajiksi. Piirivaikuttaja oudoksuu loikkareiden syytöksiä.
– He syyttävät meitä siitä, mitä he ovat itse tehneet. Se on jotenkin sellaista skitsofrenistä ajattelua. Vistbacka puhui, että kaapataan noin vaan noita yhdistyksiä, ja näitä piirejäkin voidaan kaapata. Heillä oli sininen unelma – käsitys siitä, että kuinka paljon sieltä perussuomalaisista lähtee sitä väkeä.
– Nämä loikkarit ovat tehneet oman päätöksensä. Minä en ainakaan ole niin tyhmä, että lähden demokraattista äänestystä moittimaan, piirivaikuttaja summaa viitaten Jyväskylän puoluekokouksen henkilövalintoihin.
Piirivaikuttajan mukaan Vistbacka harmitteli hirveästi sitä, että Timo Soini (uv.) oli mennyt liian nopeasti muuttamaan Lex Vennamon nimellä kulkevaa lakia, jonka mukaan puolueensa jättävät kansanedustajat eivät voi viedä puoluetukea mukanaan.
Selvittely jatkuu
Vistbackan valtaussuunnitelma meni mönkään, mutta asian selvittely jatkuu edelleen.
Raimo Vistbacka ei ole noutanut hänelle lähetettyä selvityspyyntöä, jossa perussuomalaiset pyytävät häneltä selvitystä toiminnastaan. Kun kirjattu kirje ei mennyt perille, PS laittoi haastemiehen asialle. Menettely on tavanomainen, mutta kaikki eivät siitä pitäneet. Ulkoministeri Soini totesi Ilkka-lehdessä julkaistussa kolumnissaan, että selvityspyynnön lähettäminen haastemiehen välityksellä kertoo “julkeudesta ja arvostelukyvyn puutteesta”.
Vaikka Soini römyää edelleen, Vistbackan viime päivien lausunnot ovat olleet huomattavan paljon sovittelevampia. Hän esitti Ilta-Sanomien haastattelussa toivovansa perussuomalaisten ja UV:n sopua.
– Toivon, että nämä tahot löytäisivät jollakin tavalla toisensa ja ryhmittyvät palaisivat yhteen, hän sanoi Ilta-Sanomille.
Raimo Vistbacka on perussuomalaisten ensimmäinen puheenjohtaja ja ensimmäinen kansanedustaja.
Suomen Uutiset ei tavoittanut Raimo Vistbackaa kommentoimaan valtausasiaa.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Timo Soini kielsi itse läksiäisjuhlien järjestämisen – “Ei käy”

Ville Tavio: “Soinilaiset” tunnustelivat jo ennen puoluekokousta, ketkä olisivat valmiit nousemaan Halla-ahoa vastaan

Vistbacka uhoaa vetävänsä tukisäätiön pois perussuomalaisten taustalta – asiantuntijalta tyrmäys: “On vaikea kuvitella perusteita”

Soini yritti kaapata puolueen takaisin – joutui tyytymään eduskuntaryhmän hajottamiseen

Halla-aho: loikkarien paluu puolueeseen ei ole perussuomalaisten käsissä

Alajärven kaupunginvaltuutettu Anne Matokangas palaa perussuomalaisiin sinisistä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.