Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen teki tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen vanhusten ja vammaisten hoito- ja hoivapalveluista koronaviruksen aikana. Taustalla on terveydenhuollon huutava pula hengityssuojista ja kuolemantapausten korostuminen vanhuspalveluissa.

– Vanhukset ja vammaiset ovat riskiryhmässä, jota pandemian alkuvaiheessa kerrottiin erityisesti suojeltavan. Tilanne on kuitenkin räjähtänyt käsiin kahdessa viikossa ensimmäisen hoivakotikuoleman jälkeen, Rantanen kertoo.

Suojaimet pahimmillaan käyttökelvottomia

Huoltovarmuuskeskuksen epäonnistuneen hankinnan seurauksena saadut kasvosuojat on otettu osaksi käyttöön koti- ja vanhustenhoidossa. Ainakin Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän kotihoidosta ja tehostetusta palveluasumista sekä Ylä-Savon sote-kuntayhtymästä on kantautunut viestiä puutteellisista suojamaskeista.

– Suojaimet ovat pahimmillaan aiheuttaneet allergisia oireita ja ovat käyttökelvottomia. Tämä on jo suoranainen loukkaus terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan, Rantanen sanoo.

Kotikutoiset suojat eivät riitä

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeistuksen, että kotihoidossa, vammaisten henkilökohtaisessa avussa ja tehostetussa palveluasumisessa myös terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa on käytettävä hengityssuojainta, joka voi olla kirurginen suu-nenäsuojus tai kertakäyttöinen kankainen suojain, kuten huivi.

– Kankaiset tai muut kotikutoiset suojat eivät ole asianmukaisia hoitotyössä, vaikka niitä voitaisiinkin käyttää oireettomina siviilien kauppa-asioinnissa tai muussa. Hoitajille on saatava tarpeellinen ohjeistus ja suojamateriaali erityisryhmien suojelemiseksi, Rantanen vaatii.

SUOMEN UUTISET