Perussuomalainen kansanedustaja ja ensihoitaja Mari Rantanen teki eilen eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, miten hallitus aikoo puuttua Suomen Punaisen Ristin (SPR) ensiapukoulutusmarkkinoita vääristävään asemaan. SPR yhtiöitti ensiapukoulutustoimintansa Punainen Risti Ensiapu Oy:ksi vuonna 2017.

– Lainsäädäntö velvoittaa työnantajia kouluttamaan henkilöstölleen ensiapua, mistä Kansaneläkelaitos maksaa verovaroin korvausta työnantajille. Ainoastaan Punainen Risti Ensiapu Oy:n hyväksymien kouluttajien antama koulutus hyväksytään Kela-korvattavaksi, Mari Rantanen perustelee.

SPR tekee muhkeaa tiliä

Rantasen mielestä SPR:n asema sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymänä ensiapukurssien ylläpitäjänä luo tilanteen, jossa Punainen Risti Ensiapu Oy:lla on valta-asema ensiapukoulutusmarkkinoilla. Punainen Risti Ensiapu Oy:n liikevaihto oli noin 4,4 miljoonaa euroa, josta yhtiön tulos oli noin 409 000 euroa.

– Nyt merkittävä määrä yrityksiä, joilla on edellytykset järjestää ammatillista ensiapukoulutusta, ovat jääneet eriarvoiseen asemaan. Ensiapukoulutuksessa on kyse merkittävästä taloudellisesta toiminnasta.

Osakeyhtiömuotoinen hyväntekijä

Rantanen kritisoi SPR:n toimintaa ensiapukoulutusmarkkinoilla, sillä SPR kuvailee itseään pyyteettömäksi ja vapaaehtoistoimintaa painottavaksi.

– Punainen Risti Ensiapu Oy:n perustamisen jälkeen ensiapukoulutustoiminta on ollut täysin kaupallista. Osakeyhtiömuotoinen varainhankinta on ristiriidassa järjestön omien perusperiaatteiden kanssa, Rantanen sanoo.

SUOMEN UUTISET