Taksinkuljettajat tekevät rikoksia useammin kuin muut ruotsalaiset. TV4:n tutkimasta aineistosta nousevat esiin erityisesti seksuaalirikokset. Niihin taksinkuljettajat näyttäisivät syyllistyvän kaksi kertaa muuta miesväestöä useammin.

Ruotsissa on 48 000 rekisteröityä taksinkuljettajaa, joista 95 prosenttia on miehiä. Ruotsin TV4 tutki 30 000 taksinkuljettajan epäiltyä työssään tai vapaa-ajallaan tekemää lainrikkomusta tammikuusta 2019 elokuuhun 2020. Aineistosta löytyi nimikkeiden koko kirjo pikkurikkeistä raiskauksiin ja murhiin asti.

Seksuaalirikokset nousivat aineistosta selvimmin esille, niihin taksinkuljettajat näyttäisivät syyllistyvän tuplasti muuta vastaavaa väestöä useammin. TV4:n läpikäymään aineistoon on sisällytetty kaikki seksuaalirikosnimikkeet seksin ostosta raiskauksiin asti.

Lupia perutaan harvoin

Taksiluvan peruminen on osoittautunut vaikeaksi ja viranomaiset ovat perustelleet löperöä linjaa sillä, että asianomainen menettää toimeentulonsa luvan perumisen myötä. Tutkimusaikana lupia peruutettiin kaikkiaan 518 ja varoituksia annettiin 300 kuljettajalle.

– Jos lakeja pitää kiristää, teemme niin. En odota sekuntiakaan, taksiasiakkaan pitää tuntea olonsa turvalliseksi, sanoo liikenneministeri (Infrastrukturdepartementet) Tomas Eneroth TV4:n haastattelussa.

SUOMEN UUTISET