Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ottaa blogissaan kantaa kansalaispartiointiin. Ronkainen pitää aiheesta syntynyttä keskustelua turhan kärjistyneenä ja kieltoajatuksia erikoisina.

– Tuntuu siltä, että järjellinen keskustelu unohtuu ja pyritään etsimään vikoja niin kansalaisten partioinnista kuin toimintaa vastustavista. Poliittinen keskustelu on tietyissä piireissä edennyt siihen, että nyt pitää kieltää katupartiointi. Toki perinteiseen suomalaiseen tyyliin, vaikka ongelmia ei ole tullut vastaan, Ronkainen ihmettelee.

– Katupartiointi lähti liikkeelle turvapaikanhakijoiden tulvimisesta Suomeen. Taharrush gamai -ilmiön rantautuminen Eurooppaan vielä korostaa tätä. Osa kansalaisista toteaa, että turvallisuudentunne on heikentynyt ja osittain myös siksi, ettei poliisi näy tarpeeksi.

Ronkaisen mielestä katupartiot olisivat tarpeettomia, jos turvapaikkapolitiikka olisi kunnossa – ja jos poliisi toimimisen lisäksi myös näkyisi ja kuuluisi.

– Myönnän, että poliisin toimintaan pitää panostaa eduskunnan toimesta enemmän, ja juurikin siihen perinteiseen poliisityöhön eikä johtoportaaseen.

Ministeritkin kauhistelevat

Ronkainen ihmettelee, miksi sisäministeri Petteri Orpo näkee katupartiot turvallisuutta heikentävänä.

– Sisäministeriön kansliapäällikkökin on syvästi huolissaan ja tekee töitä tämän eteen. Osa ministereistämme on kauhuissaan. Tämä pyörii täysin yhden tunnetun katupartiointia eri paikkakunnilla toteuttavan porukan ympärillä ja siihen päälle Asikkala ja menneisyyden kaivelu, Ronkainen toteaa.

– Tämä tuntuu olevan hysteerikoille kiireellinen asia, toisin kuin esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan korjaaminen, talouden tasapainottaminen tai työpaikkoja lisäävän yritystoiminnan edellytysten parantaminen. Kieltoa vaativat: miten menee niin kuin omasta mielestä?

Selvitystyö hukkaan heitettyä aikaa

Ronkainen painottaa, että vaikka jonkun partion toiminnassa olisi epämääräisiä piirteitä, se ei tarkoita sitä, että koko partiointi on pahasta.

– Sama partio todennäköisesti puuttuu myös moniin muihin asioihin. Niitä meillä riittää. Kuka auttaa tienposkeen sammunutta nuorta? Kuka auttaa eksynyttä muistisairasta mummoa ja vaaria? Kun auto tai mopo on simahtanut tienposkeen, niin kuka pysähtyy auttamaan? Näitä erilaisia tilanteita voi olla vaikka kuinka – ja samalla autetaan poliisia ja vartijoita, unohtamatta niitä lapsiperheiden isejä ja äitejä, jotka ovat huolissaan lastensa turvallisuudesta.

– Ei ihmisen auttamisen halua pidä rajoittaa. On eri asia, jos partiointi johtaa tiettyjen ihmisryhmien vainoamiseen tai jos se on partioinnin tarkoitus. Se ei ole missään nimessä hyväksyttävää. Silloin ei todellakaan ole kyse auttamisesta, mutta ei siihen mikään lakiin määritelty uusi kielto auta. Tällaisen selvittely on virkamiesten hukkaan heitettyä aikaa, Ronkainen toteaa.

SUOMEN UUTISET