Viime kaudella kevytautolainsäädäntöä liikenne- ja viestintävaliokunnassa käsitellyt perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen on julkaissut kannanoton blogissaan.

Jari Ronkainen aloittaa kiittämällä viime kaudella suurella enemmistöllä (167-12) tehtyä eduskunnan päätöstä:

– Edellistä hallitusta on kiittäminen siitä, että se ennakkoluulottomasti lähti edistämään 15 vuotta täyttäneiden nuorten nopeusrajoitettujen ns. kevytautojen käyttöönottoa, josta viime eduskunta oli laajasti samaa mieltä. Mitään Suomi-lisää ei hallituksen valmistelussa tai eduskunnan käsittelyssä nähty. Päinvastoin pyrittiin mahdollisimman käytännölliseen toteutukseen. Ei tullutkaan siis mahdottoman suurena yllätyksenä, että laki on kompastellut EU:n päässä.

Mopoautovalmistajien bisnes tyrehtymässä

Ronkainen näkee, että lobbausta harrastaneet suuret mopoautovalmistajamaat Ranska ja Italia ovat syypäitä EU:n nihkeään suhtautumiseen Suomen kevytautolainsäädäntöön:

– On selvää, että ranskalaiset ja italialaiset mopoautovalmistajat ja heidän jälleenmyyjänsä ovat koputtaneet EU:n ovella valittamassa ja tekemässä kanteluita. Heiltä on bisnes tyrehtymässä, sillä jos Suomen olisi mahdollista tämä toteuttaa, niin kevytautoja alkaisi ilmestyä ympäri Eurooppaa.

– Eikä se olisi huono asia, sillä kyseessä on nuorten liikenneturvallisuus. Kevytautot ovat huomattavasti turvallisempia kuin ne kopit ja päristimet, joilla nuoriso nyt liikkuu, Ronkainen painottaa.

Ruotsin tilanne vältettävissä

Ronkainen vertaa tilannetta toiseen EU-maahan Ruotsiin ja haluaa välttää sen ongelmat.

– Ruotsissa on jo nuorten ns. traktoriautot, joilta vaaditaan tiettyjä teknisiä ominaisuuksia. EU-ajokorttisäädöstä kierretään siten, että traktoriautoista poistetaan takapenkki, niihin lisätään vetokoukku ja niiden nopeus on rajoitettu 30 kilometriin tunnissa.

– Jokainen voi miettiä, kuinka järkevää tämä on käytännön ja nuorison liikkumisen kannalta.

EU:ssa käsitellään järjettömiä asioita

Ronkainen päättää kannanottonsa EU-kritiikkiin.

– Olemme tulleet jälleen EU:n ongelman ytimeen. Sen, minkä piti olla talous- ja kauppapolitiikan unioni, onkin kansainvälistä lainsäädäntöä hyvin yksityiskohtaisesti säätelevä elin. Tuloksena käsitellään aivan järjenvastaisia asioita. Muistissa on varmasti keskustelut esim. kurkkujen käyryydestä tai lakritsipiippujen sallimisesta.

– Tätäkö varten olemme luovuttaneet oman päätösvallan ja tähänkö me sitouduimme EU:hun liittyessä? Ronkainen kysyy.

SUOMEN UUTISET