Vakuutuslääkärijärjestelmä on pysynyt puheissa ja otsikoissa. Hyvä niin, sillä korjattavaa löytyy. Tämän myöntää jopa Vakuutuslääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Janne Leinonen. Hänen pitäisi tietää mistä puhuu, sillä hän istuu järjestelmän piirissä monella jakkaralla ja kummallakin puolella pöytää, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen.

– Leinonen kuitenkin kertoo Iltalehdessä, että vakuutuslääkäreilläkin on vastuu lausunnoistaan. Ainoa vastuu minkä minä tiedän, on tulosvastuu työnantajalle eli vakuutusyhtiölle. Laissa vakuutuslääkäreillä ei enää ole edes totuusvelvoitetta kuten muilla lääkäreillä.

– Ja mitä tapahtuu, jos oikeudessa vakuutusyhtiön kanta todetaan vääräksi? Vakuutusyhtiö joutuu maksamaan ne korvaukset, jotka se olisi ollut muutenkin velvollinen korvaamaan. Mitään rangaistuksia ei häikäilemättömästäkään toiminnasta saa, Ronkainen ihmettelee.

Vakuutusyhtiöt kiistävät vammoja

Ronkaisen mielestä sosiaali- ja terveysministeriössä ongelmaa yritetään kaataa hoitavien lääkärien niskaan. Huonoista vakuutusratkaisuista syytetään hoitavien lääkärien lausuntoja ja niiden puutteita.

– Tiedän kuitenkin lukuisia tapauksia, joissa vakuutusyhtiö on kiistänyt vammoja, joista on useammankin erikoislääkärin lausunto. Vakuutuslääkäri, joka ei koskaan ole edes tavannut potilasta, voi muuttaa aivovammankin masennukseksi neurologin ja psykiatrin lausunnoista huolimatta.

Ongelma on nyt hoidettava

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmivuotisen neuvottelukunnan vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämiseksi.

– Selvityksiä on tehty jo vuosikausia ja työryhmiä on tullut ja mennyt. Nyt olisi aika toimia! Pelkäänpä, että sama tapahtuu kuin viime kaudella. Lakeihin tehdään pieniä kosmeettisia muutoksia, jotta edes näyttäisi siltä, että asialle tehdään jotain.

– Kuitenkin keskeisin ongelma on ja pysyy. Vakuutuslääkärit voivat mielivaltaisesti ja lääketieteeseen perustumatta evätä vammojen ja tapaturmien syy-yhteydet. Näin riistetään vakuutetuilta heille kuuluvat korvaukset. Vakuutusyhtiöt tekevät voittoa. Tappion maksaa julkinen terveydenhuolto ja veronmaksaja, Ronkainen toteaa.

SUOMEN UUTISET