Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen ottaa kantaa vakuutuslääkärijärjestelmään viimeisimmässä blogikirjoituksessaan. Kimmokkeen kirjoitukselleen hän sai Janin tapauksesta.

– Iltalehti uutisoi tänään tamperelaisen Janin tapauksesta, joka sai aivovamman päähän osuneesta kiekosta toimiessaan mittamiehenä kiekonheittokisassa. Kallonmurtuma, kolme kallon sisäistä veronvuotoa sekä useita aivoruhjeita johtivat jopa kognitiivisten kykyjen laskuun ja jopa juoksukyvyn menettämiseen. Vakuutusyhtiön kanssa Jani on tapellut puolittaisesta sairauseläkkeestä vuodesta 2018 saakka. Vakuutusyhtiön mukaan Janin työkyky ei ole alentunut riittävästi neurologien ja neuropsykologien lausunnoista huolimatta, Jari Ronkainen kertoo.

Kaikissa toistuu sama tarina

Ronkainen on tehnyt edellisellä kaudella valtiopäivätoimia vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi ja ollut tällä kaudella yhteydessä lakimuutosta luonnosteleviin virkamiehiin.

– Janin kertomus on hyvin tuttu. Siitä lähtien kun otin ensimmäisen kerran kantaa vakuutuslääkäreiden epäoikeudenmukaisen menettelyyn elokuussa 2016 olen saanut satoja ja taas satoja yhteydenottoja niin sähköpostitse, puhelimitse kuin kirjeitsekin. Kaikissa toistuu se sama tarina, että vakuutusyhtiöiden ja niiden käyttämien asiantuntijalääkäreiden on mahdollista kiistää potilaiden vammat hoitavien lääkäreiden lausunnoista huolimatta. Kyse on maksettavista korvauksista eli rahasta.

– Eduskunnassa tekemäni laki- ja toimenpidealoitteet yhdessä yli 50 000 allekirjoittajaa keränneen kansalaisaloitteen kanssa ovat johtaneet siihen, että asiaa käsittelevä lakimuutos on ollut lausuntokierroksella vielä viime kuussa. Sen merkittävin muutos on, että jatkossa lääkäriasiantuntijan on vahvistettava kannanottonsa sanoin ”kunnian ja omantunnon kautta”.

Lakimuutos ei yksin riitä

Ronkainen, joka on esittänyt vakuutusyhtiöille niin kutsuttua käänteistä todistustaakkaa, epäilee lakimuutoksen vaikuttavuutta vakuutuslääkärijärjestelmään.

– Vaikka lakimuutoksessa on hyviä elementtejä, pelkään kuitenkin, että se ei tule muuttamaan vallitsevaa asiantilaa tarpeeksi. Potilaan näyttötaakka omasta vammautumisesta ei tule poistumaan ja hoitavien lääkärien lausunnot eivät lakimuutoksen myötä saa yhtään enempää painoarvoa. Aika näyttää, onko lakimuutoksella jatkossa vaikutuksia korvauspäätöksiin. Se kuitenkin edellyttäisi sitä, että vakuutuslääkäreillä olisi kunnia ja omatunto minkä kautta vannoa. Toivon todella, että sitä oikeasti löytyisi.

Artikkelia on muokattu 31.8. klo 9.37.

SUOMEN UUTISET