

PS ARKISTO
Ronkainen vakuutuslääkärijärjestelmään esitetyistä muutoksista: ”Edellyttää, että vakuutuslääkäreillä olisi kunnia ja omatunto”
Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen ottaa kantaa vakuutuslääkärijärjestelmään viimeisimmässä blogikirjoituksessaan. Kimmokkeen kirjoitukselleen hän sai Janin tapauksesta.
– Iltalehti uutisoi tänään tamperelaisen Janin tapauksesta, joka sai aivovamman päähän osuneesta kiekosta toimiessaan mittamiehenä kiekonheittokisassa. Kallonmurtuma, kolme kallon sisäistä veronvuotoa sekä useita aivoruhjeita johtivat jopa kognitiivisten kykyjen laskuun ja jopa juoksukyvyn menettämiseen. Vakuutusyhtiön kanssa Jani on tapellut puolittaisesta sairauseläkkeestä vuodesta 2018 saakka. Vakuutusyhtiön mukaan Janin työkyky ei ole alentunut riittävästi neurologien ja neuropsykologien lausunnoista huolimatta, Jari Ronkainen kertoo.
Kaikissa toistuu sama tarina
Ronkainen on tehnyt edellisellä kaudella valtiopäivätoimia vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi ja ollut tällä kaudella yhteydessä lakimuutosta luonnosteleviin virkamiehiin.
– Janin kertomus on hyvin tuttu. Siitä lähtien kun otin ensimmäisen kerran kantaa vakuutuslääkäreiden epäoikeudenmukaisen menettelyyn elokuussa 2016 olen saanut satoja ja taas satoja yhteydenottoja niin sähköpostitse, puhelimitse kuin kirjeitsekin. Kaikissa toistuu se sama tarina, että vakuutusyhtiöiden ja niiden käyttämien asiantuntijalääkäreiden on mahdollista kiistää potilaiden vammat hoitavien lääkäreiden lausunnoista huolimatta. Kyse on maksettavista korvauksista eli rahasta.
– Eduskunnassa tekemäni laki- ja toimenpidealoitteet yhdessä yli 50 000 allekirjoittajaa keränneen kansalaisaloitteen kanssa ovat johtaneet siihen, että asiaa käsittelevä lakimuutos on ollut lausuntokierroksella vielä viime kuussa. Sen merkittävin muutos on, että jatkossa lääkäriasiantuntijan on vahvistettava kannanottonsa sanoin ”kunnian ja omantunnon kautta”.
Lakimuutos ei yksin riitä
Ronkainen, joka on esittänyt vakuutusyhtiöille niin kutsuttua käänteistä todistustaakkaa, epäilee lakimuutoksen vaikuttavuutta vakuutuslääkärijärjestelmään.
– Vaikka lakimuutoksessa on hyviä elementtejä, pelkään kuitenkin, että se ei tule muuttamaan vallitsevaa asiantilaa tarpeeksi. Potilaan näyttötaakka omasta vammautumisesta ei tule poistumaan ja hoitavien lääkärien lausunnot eivät lakimuutoksen myötä saa yhtään enempää painoarvoa. Aika näyttää, onko lakimuutoksella jatkossa vaikutuksia korvauspäätöksiin. Se kuitenkin edellyttäisi sitä, että vakuutuslääkäreillä olisi kunnia ja omatunto minkä kautta vannoa. Toivon todella, että sitä oikeasti löytyisi.
Artikkelia on muokattu 31.8. klo 9.37.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- toditustaakka omatunto mielivalta potilas vakuutuslääkäri lakimuutos Jari Ronkainen perussuomalaiset kansalaisaloite
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Vakuutuslääkärijärjestelmä kaipaa täysremonttia – ”Selvityksiä on tehty vuosikausia, nyt on aika toimia!”

PS:n oikeudenmukaisuuspaketti julki – sisäilmasairaille apua, vakuutuslääkärit vastuuseen, puoluetukea alas, ruoka-apuun ja eläinsuojeluun parannuksia

Perussuomalaisten Ronkainen iloitsee vakuutuslääkäreitä koskevan kansalaisaloitteen etenemisestä

Ronkainen odottaa hallitukselta vakuutuslääkärijärjestelmän korjausta: ”Milloin esitys saadaan eduskuntaan?”

Ronkainen vakuutuslääkärijärjestelmään ehdotetuista lakimuutoksista: ”Ei riitä muuttamaan nykytilaa”

Ronkainen vakuutuslääkärijärjestelmän muutoksesta: ”Tulokset jäävät jälleen kosmeettisiksi”

Ronkainen perää seurantaa vakuutuslääkäreitä koskevassa lakimuutoksessa: ”Korvausten tulee perustua lääketieteellisiin faktoihin, ei vakuutusyhtiöiden mielipiteisiin”

Ruiskumaalari taistelee seitsemättä vuotta ammattitaudin korvauksista vakuutusyhtiön kanssa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.