

LEHTIKUVA
Ronkaisen lakialoitteelle tukea kaikista puolueista: Lääkäri ei saisi päättää vakuutetun loppuelämästä tapaamatta potilasta
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen lakialoite vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi sai paljon tukea eduskunnan lähetekeskustelussa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa totesi eduskunnassa torstaina, kuinka hän on törmännyt usein tapauksiin, joissa vakuutuslääkäri on hylännyt henkilön korvaushakemuksen vastoin vakuutettua henkilöä hoitaneen lääkärin näkemystä.
– Näissä tarina on usein sama. Henkilölle on vain tullut tällainen hylkäävä päätös postilaatikkoon, vaikka maalaisjärjellä ei olisi mahdollista ymmärtää korvaamatta jättämistä. Tällaiseen epäselvyyteen on saatava loppu, Elomaa sanoi.
Päätösvalta hoitavalle lääkärille
Eduskunnan lähetekeskustelussa käsiteltiin kansanedustaja Ronkaisen laajaa lakialoitetta. Sen keskeisenä tarkoituksena on vakuutuslääkärien käänteinen todistustaakka, jolloin korvaus- ja eläkepäätökset tehtäisiin lähtökohtaisesti vakuutetun hoitavan lääkärin lausunnon pohjalta. Tällöin vakuutusyhtiö voisi vapautua korvauksen maksamisesta vain, jos se kykenee todistamaan hoitavan lääkärin diagnoosin ja työkyvyn arvion olennaisilta osin virheelliseksi.
Aloite pyrkii myös asettamaan vakuutuslääkärit niin kutsutun totuusvelvoitteen piiriin, jolloin korvauspäätöksiin osallistuneiden asiantuntijalääkäreiden tulisi allekirjoittaa laatimansa lausunnot ja asiakirjat merkinnällä ”minkä kunnian ja omantuntoni kautta vakuutan”.
Kyse ihmisten elämästä ja toimeentulosta
Elomaa muistutti, kuinka vakuutuslääkärin käsissä on usein ihmisen elämän ja toimeentulon kannalta ratkaiseva päätös. Tällaisia päätöksiä vakuutusyhtiön lääkärit voivat tehdä jopa ollenkaan tapaamatta korvausta hakevaa henkilöä.
– Kun ihminen saa hylkäävän päätöksen, elämä vaikeutuu. Varsinkin, kun hylkääviin päätöksiin ei saada kunnollisia perusteluja. Ronkaisen lakialoite onkin hyvä esimerkki, kuinka ihmisen oikeusasemaa voitaisiin parantaa velvoittamalla vakuutusyhtiöt antamaan konkreettista näyttöä, miksi päätös on hylkäävä.
– On perusteltua, että vakuutuslääkärillä on enemmän vastuuta suhteessa pieneen ihmiseen. Tässä asiassa on suuria puutteita. Siksi tätä lakialoitetta on helppo kannattaa, Elomaa sanoi.
Hän muistutti myös, kuinka järjestelmää olisi syytä muuttaa läpinäkyvämmäksi ja kuinka esimerkiksi Kelan käyttämien lääkärien pätevyystiedot tulisi olla nykyistä helpommin kaikkien saatavilla.
Koko eduskunnan asia
Ronkaisen aloite sai lähetekeskustelussa paljon tukea ja kannatusta. Vakuutuslääkärijärjestelmän todettiin olevan remontin tarpeessa. Eräs kansanedustaja sanoi, ettei kyseessä ole hallitus vastaan oppositio -asia, vaan koko eduskunnan yhteinen hanke.
Salissa todettiin, kuinka järjestelmän uskottavuuden kannalta vakuutuslääkäreille annettu erivapaus olla noudattamatta muotoseikkoja, kuten totuusvelvoitetta, on vain omiaan lisäämään epäluuloja koko järjestelmää kohtaan. Useat kansanedustajat myös totesivat, että kun kyseessä on koko ihmisen loppuelämää koskettava päätös, lääkärin olisi aina syytä nähdä ja tavata henkilö.
Vakuutetut ansaitsevat oikeudenmukaisemman kohtelun
Hylkäävään korvauspäätökseen on tällä hetkellä haettava muutosta ensisijaisesti muutoksenhakulautakunnasta. Ronkainen toi omassa puheenvuorossaan esille myös tämän menettelyn ongelmat.
– Muutoksenhaku kestää usein liian pitkään. Muutoksenhakulautakunnissa myös toimii henkilöitä, jotka samalla työskentelevät vakuutusyhtiöiden johtotehtävissä. Tämä kyseenalaistaa menettelyn uskottavuutta, Ronkainen sanoi.
Vakuutuslääkärien käänteinen todistustaakka oli lähetekeskustelun myötä tiettävästi ensimmäistä kertaa esillä eduskunnassa. Ronkaisen lakialoitteen on allekirjoittanut 57 kansanedustajaa eri puolueista. Ronkainen jakoikin kiitoksia kollegoilleen hyvästä yhteistyöstä.
– Kiitän kaikkia allekirjoittajia koko puoluekentän laajuudelta. Saamastani valtavasta kansalaispalautteesta on käynyt ilmi, kuinka tärkeä asia on kyseessä. Vakuutetut ansaitsevat oikeudenmukaisemman kohtelun, Ronkainen sanoi.
Seuraavaksi lakialoitetta käsitellään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen jätti lakialoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi

Ryhmänjohtaja Leena Meri vakuutuslääkäriasiasta: ”Asiat jäävät silleen ja ihminen jää tyhjän päälle”, ratkaisuksi käännetty todistustaakka

Työssä vammautunut Saara nukkuu yli puolet vuorokaudesta, muisti ja tuntoaisti ovat osittain mennyttä – “Vakuutusyhtiön mukaan olen työkykyinen”

Taistelun vakuutuslääkäreiden mielivaltaa vastaan aloittanut Ronkainen iloitsee kansalaisaloitteesta: Vääryys halutaan korjata

Kansalaisaloite vakuutuslääkäritoiminnan suitsimiseksi luovutettiin – perussuomalaiset tukee

Vakuutuslääkäreiden mielivaltaa vastaan taistellut Ronkainen iloitsee KKO:n esityksestä: Hallituksen on reagoitava kansalaisten oikeusturvan parantamiseksi

Ronkainen vakuutuslääkärijärjestelmään esitetyistä muutoksista: “Edellyttää, että vakuutuslääkäreillä olisi kunnia ja omatunto”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.