Ruotsin ammattilittojen keskusjärjestö LO:n sisäinen tutkimus osoittaa, että sosialidemokraattinen kannatus ay-liikkeen jäsenten piirissä on pudonnut rajusti. Vuoden 2014 EU-vaaleissa sosialidemokraattien kannatus oli vielä nelinkertainen ruotsidemokraatteihin nähden ja nyt puolueet ovat lähes tasoissa. LO:ssa käydään kierroksilla ja toverit laittavat kaikkensa likoon sosialidemokraattien kannatuksen nostamiseksi ja puolueen katastrofin välttämiseksi EU-vaaleissa.

Sosialidemokraatit ja ruotsidemokraatit ovat olleet kiihtyvässä määrin tukkanuottasilla juuri EU-vaalien alla. Demarit ovat halunneet tehdä EU-vaaleista kansanäänestyksen ruotsidemokraateista ja leimanneet puolueen epäuskottavaksi äärioikeiston aisankannattajaksi. Ruotsidemokraatit ovat vastanneet tyylikkäämmin ja nimenneet sosialidemokraatit juoksupojiksi Saksan Euroopan valloitusretkellä.

Taistelu työläisten sieluista

Kärjekkään sananvaihdon takana on Expressenin mukaan taistelu ay-liikkeen sieluista. Maailman sivu ammattiyhdistysliike on ollut vasemmiston ja erityisesti sosialidemokraattien kotipesä mutta nyt on toinen ääni kellossa. Jo viime syksyn parlamenttivaaleissa demarit ponnistelivat ankarasti pysäyttääkseen ay-liikkeen luisumisen ruotsidemokraattien syliin.

Ruotsidemokraattien kannatus ay-liikkeen jäsenten piirissä on viidessä vuodessa yli kaksinkertaistunut 27 prosenttiin koko porukasta. Samaan aikaan sosiaalidemokraattien kannatus on ollut suorassa pudotuksessa 55 prosentista 32 prosenttiin.

Suomeksi sanottuna puolueiden välinen kannatusero ay-liikkeessä on kaventunut 43 prosenttiyksiköstä runsaaseen viiteen prosenttiyksikköön sitten edellisten EU-vaalien vuonna 2014.

Suomen Uutiset