

LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien Jomshof vaatii islamin symbolien kieltämistä julkisessa tilassa – vertaa puolikuuta hakaristiin
Richard Jomshof on jälleen herättänyt mediakohun puhumalla islamista. Merkille pantavaa on kuitenkin se, että Ruotsissa voi nykyään kritisoida islamia tarvitsematta pelätä, että heti napsahtaa syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Jomshof vaatii islamin symboleiden kieltämistä julkisessa tilassa.
Ruotsidemokraattien kansanedustaja Richard Jomshof (ent. Lohikoski) on jälleen herättänyt pahennusta puhumalla islamista. Tällä kertaa Jomshof esitti Aftonbladet-lehden haastattelussa, että islamin symbolit – kuten minareetit ja puolikuut – eivät saisi olla esillä julkisessa tilassa, sillä eihän hakaristejäkään suvaita.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Jomshof saa aikaan mediakohun kritisoimalla islamia. Aiempien kommenttien takia oppositio on muun muassa vaatinut häntä eroamaan eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä – tuloksetta.
– Monille ihmisille, myös minulle, nämä [islamin symbolit] edustavat jotain valtavan vaarallista ja huonoa, Jomshof selitti Aftonbladetille. Niiden näkyvyyden rajoittamista tulisi ehdottomasti pohtia.
Jomshof ei halua kieltää uskontoa
Jomshof korostaa kuitenkin, että hän ei sinänsä vertaa natsismia ja islamia aatteina. Kyse on aatteen ulkoisista tunnusmerkeistä, kuten vaatteista.
– Minulle huntu on islamismin tunnus, ja tiedän, että monet ihmiset – varsinkin ex-muslimit ja naiset – näkevät tämän asian samalla tavalla, Jomshof sanoo.
Oppositio: Rasismia
Oikeusministeri Gunnar Strömmer (kok) ei pidä islamin symbolien kieltämistä ajankohtaisena. Oppositio syyttää ruotsidemokraatteja tuttuun tapaan rasismista.
Ruotsin radion lähetyksessä Richard Jomshof väitteli aiheesta keskustapuolueen puheenjohtaja Muharrem Demirokin kanssa. Keskustelijoiden näkemykset eivät kohdanneet. Jomshof korosti islamiin globaalisti liittyviä ongelmia, kun taas Demirok keskittyi puhumaan siitä, että yhden maahanmuuttajakoulun oppilaat olivat menestyneet valtavan hyvin lukutaitokisassa ja haluavat tulla ruotsalaisiksi, joten heitä loukkaa se, että Jomshof vaatii islamin symbolien kieltämistä.
Politiikan erikoistoimittaja Helena Gissén oli sitä mieltä, että ruotsidemokraattien islamkriittisiin keskustelunavauksiin on alettu turtua. Viimeksi marraskuussa puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson vaati, että uusien moskeijoiden rakentaminen on lopettava. Lisäksi Åkesson vaati sulkemaan ja purkamaan sellaiset radikalisoituneet moskeijat, jotka edistävät islamisaatiota.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Muharrem Demirok minareetit Gunnar Strömmer moskeijat Richard Jomshof Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Islam Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jimmie Åkesson valoi uskoa ruotsalaisiin: ”Maan suunta on kääntynyt”

Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa, mutta jossain vaiheessa sitä ei voi enää pysäyttää

Pääministeri Kristersson: “Islamin kritisointi on täysin sallittua Ruotsissa”

Jimmie Åkesson poistaisi kansalaisuuden heiltä, jotka eivät halua elää Ruotsissa maan tavalla: ”Sopeutukaa tai muuttakaa muualle”

Ruotsidemokraatit haluavat Hamasin hännystelijät ulos maasta – maahanmuuttoministeri on samaa mieltä

Sara Seppänen koulujen katsomusaineiden tulevaisuudesta: Suvivirsi soikoon!
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.