Viime viikonloppuna räjähti pommi Malmön keskustassa. Edeltävänä yönä kuultiin voimakas räjähdys Norrköpingissä. Vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Ruotsissa on Rikoksentorjuntaviraston mukaan tehty jo 48 erityypistä pommi-iskua. Iskuissa on käytetty käsikranaatteja ja yhä lisääntyvässä määrin ammattikäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita sekä pyrotekniikkaa.

Rikosten määrät ovat Ruotsin yleisradion mukaan kasvaneet selvästi, sillä vastaavana aikana vuonna 2018 pamahti 37 kertaa. Yhteistä kaikille räjäytyksille on se, että ne on tehty kaupungeissa, ilmeisesti suuremman huomion tavoittamiseksi.

Pommi-iskut keskittyvät voimakkaasti joko Tukholmaan tai eteläiseen Ruotsiin, erityisesti Malmön seudulle. Koko viime vuoden aikana räjähti 162 kertaa ja iskuista yli puolet tehtiin edellä mainituilla alueilla.

Käsikranaateista ilotulitteisiin

Iskuissa käytetyissä räjähdysaineissa on tapahtunut selvä muutos vuosien saatossa. Balkanin sodasta peräisin olleet käsikranaattivarastot on ilmeisesti posautettu tyhjiksi, sillä nyt yhä useammin käytössä ovat voimakkaat ilotulitteet. Vaikka kyseessä olisi Cobra 8 -pyrovalmiste, seuraukset pommien räjähdyksistä ovat vakavat. Kuten viime viikonloppuna Malmössä.

– Useat asuntojen ikkunat menivät sirpaleiksi räjähdyksen voimasta ja jopa lähistölle pysäköityjen autojen ikkunat hajosivat, kertoo Malmön poliisi. Viranomaiset ovat ilmeisesti saanut jonkinlaisen otteen rikollisista, sillä pommitusten määrä Malmön alueilla on hiukan laskenut.

Räjähdykset onkin usein yhdistetty maahanmuuttajien lähiöissä tapahtuneisiin aseellisiin yhteenottoihin ja viranomaiset ovat panostaneet väkivaltaisuuksien tutkintaan sekä ennaltaehkäisyyn.

Katso kuinka Cobra 8 räjähtää:

Suomen Uutiset