Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps) on huolissaan opintotukiuudistuksen vaikutuksista perheellisten opiskelijoiden toimeentuloon. Uudistus heikentäisi erityisesti yhdessä asuvien taloudellista tilannetta. Saarakkala esittää ratkaisuksi sadan euron huoltajakorotusta tai toimeentulotuen muutosta.

– Opiskelijat lienevät ainoa väestöryhmä jolta edellytetään lainanottamista, ennen kuin toimeentulotuen saaminen on mahdollista. Tilanne on pöyristyttävä, sillä lainaa on otettava järkyttävät 650 euroa kuukaudessa, Saarakkala huomauttaa.

Hänen mukaansa huoli perheen taloudellisesta tilanteesta sekä opintojen viivästyminen ovat myös johtaneet syntyvyyden romahtamiseen Suomessa. Saarakkalan mukaan kehityksen jatkumisella tulisi olemaan pitkäkestoisia vaikutuksia työvoiman saatavuudelle ja sosiaaliturvalle sekä suomalaisten terveydelle ja hyvinvoinnille.

Saarakkala tiedustelee tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessään olisiko hallitus valmis harkitsemaan noin 100e/kk huoltajakorotusta opintotukileikkausten kompensoimiseksi perheellisille tai kohtelemaan perheellisiä opiskelijoita toimeentulotuen osalta siten, ettei perheellisten tarvitse ottaa ensin velkaa voidakseen saada toimeentulotukea.

SUOMEN UUTISET