

LEHTIKUVA
SAK:n lakkouholle ei näy loppua – elinkeinoministeri Rydman kiirehtisi lakkoja rajoittavien lakien saamista voimaan: ”Liitot toimivat vastuuttomasti”
Elinkeinoministeri Wille Rydman haluaisi kiirehtiä työrauhalainsäädännön voimaan saamista. – Siksi, jotta vastaisuudessa pystyisimme välttämään kilpailukykyä, hyvinvointia ja suomalaisia työpaikkoja tuhoavat lakot.
Elinkeinoministeri Wille Rydman arvioi eilisessä A-studiossa, että viikkojen mittaisten lakkojen lasku liikkuu sadoissa miljoonissa euroissa. Hänen mukaansa liitot toimivat vastuuttomasti ja lakiesitystä poliittisten lakkojen rajoittamiseksi tulee kiirehtiä.
– Kyllä tämä korostaa erityisesti tarvetta sille, että työrauhalainsäädäntö pitäisi saada nopeasti hyväksytyksi, jotta meillä pystyttäisiin välttämään kilpailukykyämme, hyvinvointiamme ja suomalaisia työpaikkoja tuhoavat lakot vastaisuudessa.
Suomi menettää investointeja
Rydman muistuttaa myös lakkojen kerrannaisvaikutuksista, jotka tulevat näkymään vasta viiveellä.
– Totta kai lakoilla on vaikutusta siihenkin, millaisena investointiympäristönä Suomi nähdään. Jos Suomi arvioidaan kovin lakkoherkäksi maaksi, näyttäytyy Suomi yhä vähemmän houkuttelevana investointikohteena myös kansainvälisille investoijille. Kun investointeja menetetään, lasku kansantaloudelle kasvaa entistä suuremmaksi, Rydman sanoo.
Hän oli eilen Ylen A-studiossa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta seuranaan.
SAK ja eräät sen jäsenliitot ilmoittivat keskiviikkona jatkavansa työtaistelutoimia vielä ainakin viikolla, sillä toivottua yhteisymmärrystä ei löytynyt keskiviikkona tapaamisessa työministeri Arto Satosen (kok.) kanssa yhteispalaverissa. Satonen tapasi myös yrittäjäjärjestöjä.
Eloranta vihjasi, että lakoille ei loppua välttämättä näy.
– Painetta pitää olla riittävästi, jotta ratkaisu ehkä joskus syntyy, Eloranta sanoi.
Liitot eivät voi määritellä hallitusohjelmaa
Rydman huomautti, että eduskunnan luottamusta nauttiva hallitus ei tarvitse suostumusta työmarkkinajärjestöiltä lainvalmistelussa eikä lakkoilulla voi vaikuttaa hallituksen politiikkaan.
– Nyt on kyse poliittisista lakoista. Silloin kun on kyse erimielisyyksistä työehdoissa, osapuolina ovat työnantaja ja työntekijät.
– Toki lakimuutoksia tehtäessä olisi hyödyllistä hyödyntää työmarkkinajärjestöjen osaamista, jotta lakiesityksistä tulee laadullisesti mahdollisimman hyviä. Tässä työmarkkinajärjestöillä olisi annettavaa, vaikka politiikan ison linjan määrittelee hallitusohjelma. Sitä ei voi muuttaa lakoilla.
SAK-pomo vähättelee lakkojen haittoja
Lakkoilun vaikutukset haittaavat myös monen tavan kansalaisen elämää, esimerkiksi polttoaine uhkaa loppua joiltakin asemilta käynnissä olevien lakkojen vuoksi. Huoltoasemaketju SEO:n toimitusjohtaja Arto Viljanen kertoi tiistaina Ylelle, että polttoaine on jo loppunut eräiltä yksittäisiltä asemilta lakkoviikkojen aikana.
Eloranta vähätteli tilannetta. Hän tyytyi toteamaan, että lakot saattavat tuottaa harmia yhteiskuntaan.
– Jos bensa yhdeltä asemalta loppuu, en pidä sitä vielä kauhean suurena ongelmana, Eloranta sanoi.
Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan poliittisten lakkojen rajoittamisesitys. Valtiovarainministeri Riikka Purra onkin äskettäin arvioinut, että poliittiset lakot jatkunevat niin pitkään kuin niitä rajoittava uusi lainsäädäntö saadaan voimaan.
Rydman myös haluaisi kiirehtiä työrauhalainsäädännön voimaan saamista mahdollisimman nopeasti.
– Siksi, jotta vastaisuudessa pystyisimme välttämään kilpailukykyä, hyvinvointia ja suomalaisia työpaikkoja tuhoavat lakot.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Arto Viljanen SEO työrauhalainsäädäntö poliittiset lakot Jarkko Eloranta kansantalous polttoaine työpaikat hyvinvointi kustannukset Investoinnit Riikka Purra Arto Satonen SAK Hallitusohjelma Ay-liike Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia – ”Me teemme ne nyt”

Poliittiset lakot ovat aiheuttaneet yhteiskunnalle jo miljardivahingot – Junnila: Kumpi on jalompi tavoite, tulevat sukupolvet vai ay-eliitin edut?

Piisinen tyrmäsi opposition: ”Lakkojen vuoksi menetettyjen työpäivien määrä Euroopan korkein”

Bergbom: SAK:n poliittiselle teatterille ei näy loppua

Päivän pointti: Ay-liike edustaa enää vain osaa palkansaajista – yleinen työttömyyskassa kasvoi jo Suomen suurimmaksi, keskusjärjestö SAK vähitellen kutistuu

Lakkoihin kyllästyneen kansalaisen viesti Purralle – haluaisi tehdä töitä: ”Kun tilaisuus tulee, eroamme Teollisuusliitosta”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.