Saksassa asuva musliminainen olisi halunnut erivapauden laista, joka kieltää kasvojen peittämisen ajoneuvoa kuljetettaessa. Hallinto-oikeus piti huntukiellon voimassa liikenneturvallisuuteen ja kuljettajien tunnistettavuuteen vedoten.

Saksassa hallinto-oikeus on antanut tuomion, jonka mukaan musliminainen ei saa käyttää kasvot peittävää huntua ajon aikana, kertoo yleisradiokanava SWR. Kieltoa perustellaan turvallisuussyillä. Kyseessä on tieliikennelain mukainen yleinen käytäntö, joka koskee kaikkia.

Ei erivapautta muslimeille

Musliminainen oli anonut viranomaisilta erivapautta käyttää niin kutsuttua niqab-kasvohuntua ajaessaan autoa. Niqab on musliminaisten käyttämä, kasvot lähes kokonaan peittävä huntu, jossa on pieni aukko silmille.

Viranomainen ei kuitenkaan myöntänyt musliminaiselle erivapautta tieliikennelain määräyksistä, jolloin nainen valitti hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus vahvisti yleisen linjan, joka kieltää näkökenttää rajoittavien tai kuljettajan tunnistamista haittaavien asusteiden käytön ajon aikana.

Kasvot on voitava tunnistaa

Lain mukaan ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana peittää kasvojaan sellaisella tavalla, että ei ole enää tunnistettavissa. Tuomioistuimen mukaan huntukielto ei rajoita naisen uskonnonvapautta merkittävällä tavalla, koska se liittyy vain ajoneuvon kuljettamiseen. Kielto ei myöskään loukkaa musliminaisten perusoikeuksia.

Tuomioistuin asetti liikenneturvallisuuden ja kuljettajien tunnistettavuuden etusijalle. Päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan asianomistaja voi valittaa siitä korkeampaan hallinto-oikeuteen.

SUOMEN UUTISET