Saksan perustuslakituomioistuin on tiistaina 5.5.2020 todennut, että Euroopan keskuspankin valtioiden velkapapereiden ostot voivat olla osin perustuslain vastaisia. Asiasta kirjoittaa Politico. Saksan hallituksen ja liittopäivien olisi pitänyt tutkia EKP:n uudet ostopäätökset, joilla pyritään torjumaan koronapandemian haittavaikutuksia. Maaliskuun puolivälissä päätettiin osto-ohjelmasta arvolta 750 miljardia euroa.

Perustuslakituomioistuin julkaisi kantansa tiistaina. Se jatkaa vielä asian käsittelyä. Aiemmin Euroopan tuomioistuin ECJ (European Court of Justice) on käsitellyt EKP:n valtion velkakirjojen ostoja. Tuolloin Saksan perustuslakituomioistuin otti kielteisen kannan. ECJ asetti ehtoja velkapapereiden ostolle, mutta ei kieltänyt niitä täysin. Vuoden 2015 jälkeen EKP on ostanut noin 2,6 biljoonan arvosta eli 2600 miljardia euroa valtioiden velkapapereita ja jonkin verran muitakin.

Karlsruhen perustuslakituomioistuin ei nyt julistanut EKP:n uusinta osto-ohjelmaa PSPP:tä laittomaksi, mutta vaatii lisäselvityksiä. Tuomioistuin on aiemmin korostanut, että EU:n perussopimusten mukaan Euroopan keskuspankilta on kielletty valtioiden suora lainarahoitus. Kiistaa on ollut siitä kuinka paljon EKP voi ostaa näitä lainoja markkinoiden kautta ja milloin ne tulkittaisiin valtioiden rahoitukseksi.

SUOMEN UUTISET

Tagit