Kuusitoista liikemiestä ja akateemista on jättänyt Karlsruhessa Saksan perustuslakituomioistuimeen joukkokanteen EKP:n arvopaperiostoista niin sanotun pandemiaohjelman (PEPP) vuoksi. Aiheesta uutisoi Bloomberg.

Rahoitusalan professori Markus Kerber kertoo ohjelman olevan ”törkeää hallitusten rahoittamista. Kerber on joukkokanteen vetäjä.

Kanne on suunnattu Saksan hallitukselle ja liittopäiville. Kanteen mukaan maan johdon olisi pitänyt vastustaa PEPP:iä.

1 850 miljardin ohjelma

EKP käynnisti PEPP:in noin vuosi sitten ja sen on tarkoitus jatkua vielä ainakin vuoden verran. Ohjelman koko on pökerryttävät 1 850 miljardia euroa.

Ohjelmassa EKP ostaa taseeseensa erilaisia arvopapereita, kuten yritysten ja euromaiden velkakirjoja, pitäkseen niiden hinnan keinotekoisen korkealla. Korkea hinta velkakirjoissa merkitsee alhaisempaa jälkimarkkinakorkoa. Se puolestaan ohjaa uusien lainojen korkotasoa.

EKP on kertonut, ettei se aio käyttää koko ohjelman kapasiteettia, jos sille ei ole tarvetta.

Epäsuhtainen ja löperö

Kerberin johtama joukko huomauttaa, että PEPP:iä aiemmin käynnistynyt osto-ohjelma todettiin Saksan perustuslain vastaiseksi. Tuolloin tuomarit vaativat ohjelmalle katon, riittävät luottoluokitukset ostetuille velkakirjoille ja EKP:n pääoma-avaimen suhteen tasapuolista ohjelmaa.

PEPP ei esimerkiksi täytä pääoma-avaimen ehtoa. Ehto tarkoittaa, että eri euromaiden velkakirjoja ostetaan samassa suhteessa kuin millä ne pääomittavat EKP:tä. Uudessa ohjelmassa näin ei käy, vaan EKP on ostanut ylipainolla esimerkiksi Italian velkaa.

Viime kesänä Saksan vaihtoehtopuolue AfD jätti kanteen Karslruheen käyttäen samoja argumentteja.

Tuomioistuimen päätös vienee vuosia, joten on oletettavaa pitää pandemiaa ja PEPP:iä jo päättyneenä tuomiota julistaessa.

Henri Alakylä