Saksan Karlsruhessa sijaitseva maan perustuslakituomioistuimen tuomarit jakoivat kahdelle saksalaislehdelle haastattelun. He kertoivat, että heidän päätöksen tähtäin on Euroopan vahvistaminen. Eurooppa vahvistuu, kun se on paremmin yhteydessä lainvoiman kanssa. EU-tuomioistuin ja EKP ovat olleet ”rikkinäisen puhelimen” vastaanottajien päässä. Aiheesta uutisoi Politico.

Saksalaistuomarien julkinen markkinointitempaus, roadshow, näyttää valuneen hiekkaan. Tuomarit muistuttivat, että EU on kansallisvaltioiden liitto, ei liittovaltio. EU-lait eivät voi olla jäsenmaiden perustuslakien kanssa ristiriidassa.

– Niin kauan kuin emme ole Euroopan valtio jäsenmaata hallitaan sen perustuslailla, tuomari Peter Huber kertoi.

Huber ihmettelee EU:n yksipuolista ja kiihkomielistä palautetta.

Karlsruhen tuomarit päättivät, että EKP joutuu perustelemaan yli 2 000 miljardin euron arvopaperiostoja. Jos perusteita ei kuulu tai ne eivät kelpaa, joutuu Saksan keskuspankki lopettamaan arvopaperiostot ja jopa myymään jo EKP:n elvytysohjelmien aikana ostetut arvopaperit pois taseestaan. Ekonomistit uskovat tämän merkitsevän euron loppua.

Tyynen rauhallisesti

EKP-päätöksen aikana päätuomarina toiminut Andreas Voßkuhle jakoi niin ikään haastatteluja. Politicon mukaan se kielii siitä, ettei perustuslakituomareiden päätä kylmää palautemyrskyn keskellä.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että päätöksemme on hyväksi Euroopalle, koska se vahvistaa sidettä lakiin ja se näkyy pitkällä ja keskipitkällä aikavälillä, hän totesi.

Hän ei pidä EU-tuomioistuinta merkityksettömänä. EU-tuomioistuimen tulisi vain huomioida jäsenmaiden perustuslakeja tarkemmin ja konsultoida esimerkiksi Saksan perustuslakituomareita useammin.

Saksan arvostetuin instituutio

Saksan liittokansleri Angela Merkel tasapainoili tuomarien päätöksen jälkeen. Hän kertoi, että EKP-kiistan ratkaisuun tarvitaan älykkäitä ratkaisuja.

– Päämääränä on toimia vastuullisesti ja älykkäästi varmistaaksemme, että euro voi jatkaa olemassaoloaan, minkä tulisi jatkua ja mikä jatkuu, Merkel toppuutteli euron repeämistä pelkääviä tahoja.

Viisautta vaaditaan. Merkelkään ei voi painostaa perustuslakituomioistuinta, koska se on saksalaisten eniten arvostama instituutio. Kaiken lisäksi Saksan keskuspankki on toiseksi arvostetuin instituutio.

EKP voi toivoa Saksan keskuspankin esittelevän riittävät perusteet arvopaperiostoille EKP:n puolesta. Toisaalta Saksan keskuspankki äänesti vuonna 2015 arvopaperien osto-ohjelmaa vastaan.

Komissio uhosi kurinpitotoimilla

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ehti jo väläyttää kurinpitotoimia Saksaa vastaan. Mietittyään toimea toisen kerran, on uhoaminen laantunut.

Kurinpitotoimi kohdistuisi jäsenmaata eli tässä tapauksessa Saksan hallitusta vastaan. Saksan hallitus ei ole EKP:n arvopaperiostoja tyrmännyt – pikemminkin päinvastoin.

Kurinpitotoimiin ryhtyminen voisi heikentää saksalaisten luottamusta EU:ta kohtaan. Perustuslaillinen soppa kiehuu jo niin kuumana, ettei komission taida kannattaa työntää enää omaa lusikkaansa keitokseen.

Henri Alakylä