

LEHTIKUVA
Simula ihmettelee ympäristöministeriön uutta luonnonsuojelulakia: ”Pakkosuojelu uhkaa suomalaisten omistamia metsiä”
Ympäristöministeriö on valmistellut uutta luonnonsuojelulakia, joka on lähetetty jo luonnosvaiheessa lausunnoille esimerkiksi maakuntaliitoille. Perussuomalaisten kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jenna Simula pitää menettelyä poikkeuksellisena ja epäilee syyksi vihreiden sooloilua ministeriössä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula kritisoi myös rajusti suunniteltuja lakimuutoksia, joilla halutaan esimerkiksi perustaa luonnonsuojelualueita yksityisten omistamiin metsiin ilman maanomistajan suostumusta.
– Jos luonnoksella ei ole edes laajaa poliittista hyväksyntää, ei sitä tule lähettää lausuntokierrokselle ja tuhlata samalla asiantuntijoiden aikaa. Näyttää pahasti siltä, että vihreillä keulii nyt ministeriössä ja pahasti, Simula huomauttaa.
Suomalainen suojellaan ulos luonnosta
Uusi luonnonsuojelulaki ei Simulan mukaan nyt esitetyssä muodossa huomioi lainkaan kansalaisten luontosuhdetta eikä liioin anna ymmärrystä suomalaiselle erä- ja metsästysperinteelle.
– Suomalainen suojellaan nyt ulos luonnosta, vaikka se ei todellakaan saisi olla luonnonsuojelulain tarkoitus. Vastikään uutisoitiin, miten on jouduttu jopa sulkemaan retkeilyreittejä, koska suojelustatus estää myrskytuhojen korjaamisen alueelta, Simula hämmästelee.
Valtio voisi lähes pakkolunastaa metsiä
Valtio omistaa Suomen metsistä vain noin 26 prosenttia, metsäteollisuus, yhteisöt ja kunnat noin 14 prosenttia ja loput 60 prosenttia ovat yksityistä omaisuutta. Uusi luonnonsuojelulaki mahdollistaisi Ely-keskukselle oikeuden perustaa luonnonsuojelualueen yksityisten maille ilman nykyisin vaadittavaa maanomistajan suostumusta, mikäli alue sisältyy hallituksen hyväksymään luonnonsuojeluohjelmaan tai se sijaitsee Natura 2000 -verkoston alueella.
– Käytännössä valtio voisi siis lähestulkoon pakkolunastaa yksityisiä metsiä luonnonsuojeluun, jolloin niiden muuta käyttöä ja metsänhoidollisia toimia rajoitetaan merkittävästi. EU:ssa on väläytelty jopa metsästys- ja kalastuskieltoa suojelualueilla, Simula muistuttaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- retkeily metsät luonnonsuojelualueet pakkosuojelu luonnonsuojelulaki metsänomistajat Ely-keskukset metsänhoito luonnonsuojelu Ympäristöministeriö Jenna Simula Kalastus vihreät Metsästys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hakkarainen EU:n biodiversiteettistrategiasta: Jäsenmaiden suvereniteetista metsäpolitiikassa ei tule luopua

PS:n Helsingin valtuustoryhmä kritisoi Malmin lentokentän rakennushankkeita: ”Vihreille luonto- ja ympäristöarvot ovat pelkkää puhetta”

Pitäisikö valkoposkihanhi poistaa luonnonsuojelulain piiristä? – Viro ja Ruotsi ampuvat riistalajiksi määriteltyä lintua EU:n luvalla

Halla-aho: EU pyrkii Suomen metsillä kompensoimaan Itä-Euroopan maiden tekemättä jätettyjä ilmasto- ja päästövähennystoimia

Junnila vaatii silakan rysäkalastajien toimijakohtaisen kiintiöjärjestelmän säilyttämistä: Hallituksen esitys asettaisi rysäkalastajat epätasa-arvoiseen asemaan troolikalastajiin verrattuna

Mäenpää: Pitäisikö meillä olla teollisuudensuojelulaki?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.