EU-komissio hamuaa uudella metsästrategiallaan määräysvaltaa Suomen metsistä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pohtii, onko Suomen ja yksityisten metsänomistajien jälleen kerran nieltävä se, mitä EU meille syöttää. – Missäpä muualla hiilinieluja voidaan paremmin lisätä kuin Suomen kaltaisessa maassa.

EU pyrkii ulottamaan toimivaltaansa Suomen metsiin. Komission julkisuuteen vuotaneessa luonnoksessa unionin metsästrategiaksi muun muassa edellytettäisiin avohakkuiden välttämistä sekä metsäteollisuuden eräiden tuotteiden valmistuksen lopettamista.

Pinta-alaan suhteutettuna Suomella on Ruotsin ohella eniten metsää EU-maista. Tunnetusti Suomi on pitkään hoitanut metsiään vastuullisesti, sillä metsät kasvavat erittäin nopeasti suhteessa siihen, kuinka paljon niitä hyödynnetään.

Heikot mahdollisuudet vaikuttaa EU:n päätöksiin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho katsoo, että kyse on muun muassa siitä, että Suomen metsillä ja hiilinieluilla on tarkoitus EU:ssa kompensoida Itä-Euroopan maiden tekemättä jätettyjä ilmasto- ja päästövähennystekoja.

– Missäpä muualla hiilinieluja voidaan paremmin lisätä kuin Suomen kaltaisessa maassa, Halla-aho hymähtää. Onko jossain kuitenkin se raja, jossa myös EU-fanaatikkojen mielestä Suomen on perusteltua sanoa ei riippumatta seurauksista.

– Valitettavasti en usko, että Suomi voi kovinkaan merkittävästi vaikuttaa EU:n metsäpäätöksiin, koska meillä ei ole paljon poliittista painoarvoa. Onko meidän siis jälleen kerran nieltävä se, mitä meille syötetään, koska vaihtoehtojen kanssa Suomi ei voisi elää? Halla-aho kysyy.

Suomen metsät sosialisoidaan EU-hiilinieluksi

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että EU-metsästrategiassa Suomen metsiä ollaan sosialisoimassa yhteiseurooppalaiseksi hiilinieluksi.

– Ymmärtääkseni vihreät ja moni muu puolue kannattaa tätä. Metsästrategiasta seuraa, että ne maat jotka ovat kaataneet omat metsänsä – tai jos metsiä on muutenkin ollut heikonlaisesti – saavat ikään kuin suomalaisen hiilinielun alla nauttia ja kokea tehneensä ilmastotoimia, Purra sanoo.

Hän huomauttaa, että EU:n metsästrategiapaketissa on moneen eri sektoriin osuvia huolestuttavia linjauksia.

– Linjaukset liittyvät myös esimerkiksi Suomen kauppapolitiikkaan ja jäänmurtajiin. Toki esimerkiksi hiilitullijärjestelmä, jota perussuomalaisetkin on ajanut, niin siitä voi myös syntyä jotain positiivista. Toki siinäkin on se ongelma, että kun hiilitullit pannaan voimaan, niin tuotteiden ja palvelujen hinnat Euroopassa nousevat, Purra sanoo.

Purra ja Halla-aho puhuivat tänään SuomiAreena-keskustelutapahtumassa.

SUOMEN UUTISET