Perussuomalaisten Jussi Halla-aho muistutti puoluejohtajien SuomiAreena-tentissä, että Suomessa on jo vähintään sadan vuoden ajan tehty vastuullista metsäpolitiikkaa. – Metsiä ei siis suinkaan ole pantu sileiksi, vaikka tällaisen kuvan saattaa saada vihreiden poliitikkojen puheenvuoroista.

EU-komissio hamuaa uudella metsästrategiallaan määräysvaltaa Suomen metsistä. Komission julkisuuteen vuotaneessa luonnoksessa unionin metsästrategiaksi esimerkiksi edellytettäisiin avohakkuiden välttämistä sekä metsäteollisuuden eräiden tuotteiden valmistuksen lopettamista.

Tuhotyötä tehty jo pitkään

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistutti eilisessä puoluejohtajien SuomiAreena-tentissä, että Suomen metsät kasvavat voimakkaammin kuin koskaan.

– Se on seuraus siitä, että meillä on sadan vuoden ajan tehty vastuullista metsäpolitiikkaa. Metsiä ei siis suinkaan ole pantu sileiksi, vaikka tällaisen kuvan saattaa saada vihreiden poliitikkojen puheenvuoroista.

Halla-aho sanoi, että EU:ssa on valitettavasti päässyt syntymään harhaisia käsityksiä siitä, miten Suomi kohtelee metsiään.

– Yksi syy tähän on se, että vihreiden mepit ovat vuosikausia Brysselin käytävillä juosseet kertomassa, miten Suomi tuhoaa luontonsa ja panee metsänsä sileiksi. Kyse on pitkäaikaisesta vaikuttamisesta, Halla-aho paheksui.

Epäisänmaallista toimintaa

Vihreiden puheenjohtajaa, sisäministeri Maria Ohisaloa hiillostettiin siitä, että vihreät on edelleen valmis luovuttamaan Suomen metsäpolitiikan päätäntävaltaa EU:lle. Ohisalo kiisti ensin epäilyt ja sitten epäsuorasti myönsi ne oikeiksi.

Ohisalon kasetti alkoi hajota, kun Liike Nytin Harry Harkimo tuli Halla-ahon linjoille. Harkimo syytti vihreitä epäisänmaallisuudesta, koska vihreät haluaa luovuttaa Suomen metsäpolitiikan päätäntävaltaa EU:lle

– Kukaan ei ole sanonut niin, lopettakaa epätosien puhuminen, Ohisalo hermostui ja keskeytti Harkimon.

– Sä puhut koko ajan päälle, Harkimo kuittasi takaisin ja muistutti Ohisaloa siitä, että Suomen metsät ovat suurelta osalta yksityisessä omistuksessa.

– Meillä on kuusisataatuhatta metsänomistajaa, jotka hoitavat metsiä hyvin ja hiilinielut kasvaa. Ei voi olla niin, että me annetaan EU:n sanoa, mitä me voidaan metsillä tehdä, Harkimo tylytti.

Vihreät haluavat päätösvallan EU:lle

Ohisalolta kysyttiin useita kertoja, onko hän valmis luovuttamaan metsäpolitiikan osalta päätösvaltaa Suomelta EU:lle. Kuten ennenkin, Ohisalon vastaus oli kiven takana.

– Kaikki jäsenvaltiothan ovat sitoutuneet ilmastotavoitteisiin, jos metsistä ei saisi puhua, niin mistä muualta ne päästövähennykset haetaan, Ohisalo sanoi ja myönsi lopulta, että ”rajat ylittävistä asioista” pitää päättää EU:ssa rajat ylittävästi eli Suomen ulkopuolella.

Ohisalo käynnisti vastauksellaan hallituskriisin, sillä tentissä keskustaa edustanut Markus Lohi irtisanoutui heti Ohisalon lausunnoista. Lohi sanoi, ettei hänen puolueensa voi tukea hallitusta, jossa metsäpoliitikan päätösvaltaa luovutetaan EU:lle.

Samaan aikaan keskusta kuitenkin tukee hallituksen kunnianhimoisia ilmastotavoitteita ja on sitoutunut hallitusohjelmaan myös ilmastopolitiikan osalta.

SUOMEN UUTISET