Aluehallintovirasto tiedotti viime viikolla tehneensä jakopäätökset etsivän nuorisotyön valtionavustuksista, jotka olivat aiempaa vuotta pienemmät koko Suomen osalta. Valtionavustusten suuruuden linjaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Perussuomalaisten kansanedustaja, sivistysvaliokunnan varajäsen Jenna Simula ihmettelee jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, miten hallitus toimii vastoin omia hallitusohjelmakirjauksiaan.

– Hallitus on leikannut etsivän nuorisotyön valtionavustuksia, vaikka nyt poikkeusaikana erityisnuorisotyön merkitys nimenomaan korostuu, kun syrjäytymisen riski kasvaa. Tuen leikkaaminen on vastuutonta, Simula painottaa.

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu niille nuorille, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella tai vaarassa jäädä niiden ulkopuolelle. Palvelulle on nyt suuri tarve, ja valtionavustusten pieneneminen merkitsee lisää maksutaakkaa kunnille.

Ristiriidassa hallitusohjelman kanssa

Simula on ollut jo aikaisemmin huolissaan kuntien suurista taloudellisista vaikeuksista. Tässä tapauksessa omarahoituksen kasvu verottaa erityisesti niitä kuntia, joissa etsivän nuorisotyön parissa työskentelee paljon henkilökuntaa.

– Hallitusohjelman mukaan etsivän nuorisotyön toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vahvistetaan tällä hallituskaudella. Avustusten leikkaus on siis räikeässä ristiriidassa hallitusohjelman kanssa. Hallitus sanoo yhtä, mutta tekee toista, Simula kiteyttää.

Simula kysyy nyt hallitukselta, millä perusteella ministeriössä on päätetty leikata etsivän nuorisotyön tukea ja täten sysätä kustannuksia talousvaikeuksista kärsiville kunnille. Lisäksi hän peräänkuuluttaa arvioita siitä, mitä seurauksia

SUOMEN UUTISET