Eduskunta keskusteli tiistaina hallituksen esityksestä vuoden 2020 kolmannesta lisätalousarviosta. Kunnat joutuivat kuitenkin karvaasti pettymään, kun lisätalousarviossa ei vieläkään luvatuista kuntien tuista ollut sanaakaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula toi keskustelussa esiin kuntien mittavat talousongelmat ja vaati hallitusta luopumaan suunnitelluista kuntien lisävelvoitteista. Jo ennen koronasta johtuvia poikkeusoloja kunnat ovat tehneet miljoonaluokan sopeuttamistoimia.

– Leikkauslistat ja veronkorotukset vaanivat aivan nurkan takana. Osa kunnista karsinee toivottavasti turhista investoinneista, mutta osassa kunnissa niistä on jo karsittu, ja jäljellä on enää esimerkiksi homekoulujen korjauksia tai uudisrakentamista. Niitä on muuten aika vaikea jättää tekemättä, Simula muistutti puheenvuorossaan.

Kuntien ahdinkoa ei ymmärretä

Samaan aikaan kun kunnissa pohditaan säästötoimia kuumeisesti, hallituksen toiminta vaikuttaa Simulan mukaan olevan päinvastaista. Uusia velvoitteita kunnille valmistellaan jatkuvasti, eivätkä kunnat selviä edellisistäkään lakisääteisistä vastuistaan. Muun muassa Kuntaliitto on ottanut kantaa sen puolesta, ettei uusia tehtäviä ja velvoitteita lisättäisi tällä hallituskaudella.

Kuntapakettia lupaillaan nyt neljänteen lisätalousarvioon, joka annetaan kesäkuussa. Aiemmin lupailtu paketti olisi suuruudeltaan noin miljardi euroa, mutta C21-kaupunginjohtajat arvioivat tiedotteessaan huhtikuussa, että se kattaisi koronasta kunnille aiheutuvista kustannuksista vain noin puolet.

– Vaikuttaa siltä, ettei hallituksessa ymmärretä kuntien ahdinkoa. Veronmenetysten kompensoiminen tältä vuodelta oli vain silmänkääntötemppu, sillä ne vähennetään korkojen kera vuoden 2021 valtion tuesta. Kuntapolitiikassa sosiaalidemokraatit ja muu vihervasemmisto jarruttaa kuntien yt-neuvotteluita ja muita säästötoimenpiteitä uskotellen itselleen ja muille päättäjille hallituksen tulevan vielä apuun. Se on silmien sulkemista todelliselta tilanteelta, Simula toteaa.

SUOMEN UUTISET