

Sudanin kenraalijunttaa johtava Abdel Fattah al-Burhan taistelee vallasta. / LEHTIKUVA
Sisällissota johti maailman suurimpaan pakolaiskriisiin Sudanissa – alueelle on syntymässä paljon Somalian sekasortoakin suurempi konflikti kaaoksen jatkuessa
Sudanissa on meneillään tämän hetken vakavin pakolaiskriisi maailmassa. Se voi laajentua koko Pohjois-Afrikan yli pyyhkiväksi laajamittaiseksi sodaksi. Tämä miellyttäisi Venäjää, jonka hybridivehkeilyssä Sudan on merkittävä pelinappula. Euroopan ulkorajoille on tiedossa tungosta.
Sudanin pakolaiskriisin koko tulee helpommin ymmärrettäväksi, kun sitä vertaa vaikkapa Suomen väestömäärään. Kodeistaan on joutunut lähtemään 10,5 miljoonaa ihmistä eli tuplasti Suomen asukasluku.
Kaksi miljoonaa ihmistä on paennut sotaa ulkomaille, 650 000 heistä on suunnannut muslimienemmistöiseen naapurimaa Tsadiin. Tshad on eräs maailman köyhimmistä maista. Kolmannes Sudanin koko väestöstä on jo valmiiksi aliravittuja ja viidesosalla ei ole ruokaa laisinkaan.
Venäjä takapiruna
Sudanissa on sodittu tavalla tai toisella maan koko itsenäisyyden ajan eli puoli vuosisataa. Nyt vallasta taistelevat maan kenraalijunttaa johtava Abdel Fattah al-Burhan ja puolisotilaallista RSF-ryhmittymää ohjastava kenraali Mohamed Hamdan Dagalo.
Tragedian osapuolien yhteinen nimittäjä on ollut kullan ja muiden arvometallien kaivaminen valtakunnasta sekä salakuljettaminen Venäjälle. Nykyisen konfliktin molemmat osapuolet ovatkin CNN:n mukaan saaneet tukea Kremlistä.
Unohdettu sota
Sudanin tilanne ei nouse enää niin näyttävästi uutisiin, koska sota on leimahtanut alueella useasti ja välillä väkivalta jatkuu matalammalla tasolla, analysoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n paikallinen tiedottaja Ying Hu.
Toki myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Gazan sekä Libanonin taistelut vievät mediatilaa jättikriisiltä Afrikassa. Katastrofi voi lävähtää eurooppalaisten silmille hyvinkin nopeasti, johtuen Sudanin strategisesta sijainnista Libyan naapurissa ja toisaalta Punaisen meren rannalla.
Lyhyt askel kaaokseen
Yhdysvaltain korkea viranomainen Afrikassa varoittaa, että sisällissota saattaa eskaloitua täysimittaiseksi alueelliseksi konfliktiksi tai johtaa Sudanin valtion romahtamiseen, ellei kestävää rauhansopimusta ja siirtymistä siviilien johtamaan hallitukseen saada aikaan.
– Sudanin pahin mahdollinen skenaario on 20–25 vuoden versio Somaliasta steroideilla, toteaa Yhdysvaltain erityislähettiläs Tom Perriello Foreign Policyn haastattelussa.
Hän varoittaa siitä, että konflikti “voi eskaloitua kaksipuolisesta sodasta seitsemän- tai kahdeksanpuoliseksi yhteenotoiksi”, johon naapurimaat vedetään mukaan. Lopputulos voisi olla pahempi ”kuin Libya 2.0”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Euroopan ulkorajat Ying Hu Tom Perriello Venäjän hyökkäyssota Tsad Mohamed Hamdan Dagalo Abdel Fattah al-Burhan nälänhätä UNHCR hybridisota sisällissota Gaza Libanon Sudan Pohjois-Afrikka Libya Afrikka Pakolaiskriisi Turvapaikanhakijat Ukraina pakolaiset Somalia Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laittomat siirtolaiset ja maahantulijat tekivät Saksassa viime vuonna ennätysmäärän väkivaltarikoksia – tekijät yhä nuorempia

Helsingin Sanomat pitää Geneven pakolaissopimusta esteenä turvapaikanhakijatulvan lopettamiselle – Suomen Perustan toiminnanjohtaja tyrmää Hesarin väitteet

Venäjä toteuttaa märkää unelmaansa Afrikassa – sota Nigerissä ajaisi miljoonia uusia pakolaisia kohti Eurooppaa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
