

Sisäministeri Ohisalo murentamassa demokratian perusteita – Immonen: ”Maalittaminen on epämääräisyydessään vaarallinen termi”
Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan niin kutsuttua maalittamiseen liittyvää lainsäädäntöä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan lakimuutoksella pyritään puuttumaan maalittamiseen eli henkilöiden mustamaalaamiseen erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi tänään MTV:n verkkouutisissa, että muutamien vihapuhetta koskevien tutkimusten mukaan osa ihmisistä ei uskalla osallistua poliittiseen keskusteluun tai lähteä ehdolle vaaleissa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kummastelee ministerin esiin nostamia ongelmia maalittamiskeskustelun yhteydessä.
– Tarkoittaako sisäministeri lausunnollaan sitä, ettei poliitikkoja saisi jatkossa enää arvostella? Sisäministerin vihjailut ovat huolestuttavia, Immonen sanoo.
– Poliitikkoja on saatava arvostella ilman pelkoa rikosoikeudelliseen vastuuseen joutumisesta, sillä muuten olemme demokratian näkökulmasta huolestuttavalla tiellä. Myös tiedotusvälineiden olisi syytä olla huolissaan, jos Suomessa lähdetään murentamaan oikeutta poliitikkojen arvosteluun.
Päätöksentekijöiden kestettävä kritiikkiä
Immosen mukaan poliitikkojen, viranomaisten ja muiden päätöksentekijöiden tulee kestää tehtävissään kovaakin julkista kritiikkiä.
– Sananvapauden tarkoitus on suojella kansalaisia hallinnolta, ei estää kansalaisia moittimasta huonoa hallintoa.
Immonen muistuttaa, että niin kutsutun maalittamisen keskeiset tekotavat ovat jo rangaistavia voimassa olevan rikoslain rangaistussäännösten mukaan.
– Rikoslaissa säädetään rangaistaviksi esimerkiksi virkamiehiin kohdistuvat rikokset, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ja vainoaminen, kunnianloukkaus, julkinen kehottaminen rikokseen, laiton uhkaus, tietosuojarikos, ilkivalta ja viestintärauhan rikkominen.
Lainsäädännön on oltava täsmällistä
Kunkin rikoksen tunnusmerkistö on ilmaistava laissa riittävällä täsmällisyydellä siten, että säännöksen sanamuodon perusteella on ennakoitavissa, onko jokin toiminta tai laiminlyönti rangaistavaa.
– Lainsäädännön on oltava selkeää, täsmällistä ja tarkkarajaista. Rikoslakiin ei voida säätää säännöksiä, jotka eivät täytä tarkkarajaisuusvaatimusta, Immonen sanoo.
– ”Maalittaminen” on epämääräisyydessään vaarallinen termi. On syytä tarkkaan pohtia, salliiko perustuslakimme esitetyn kaltaista lainsäädäntöä.
Epädemokraattista toimintaa
Immosen mukaan maalittamisen kaltaisia epämääräisiä lakeja säädetään paljon epädemokraattisissa maissa länsimaiden ulkopuolella.
– Esimerkiksi Turkin rikoslaissa on pykälä, joka koskee presidentin kunniaa. Presidentin herjaamista pidetään vakavampana rikoksena kuin tavallisen kansalaisen herjaamista.
– Demokratiaan nojaavassa Suomessa asetelma on tällä hetkellä päinvastainen: esimerkiksi Suomen kunnianloukkausta koskeva laki suojaa kansalaisten oikeutta arvostella poliitikkoja ja julkisen viran haltijoita. Myös säädöksessä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä on poliitikkoja koskeva poikkeus, Immonen toteaa.
Immonen näkee, että käynnissä oleva maalittamiseen liittyvä lainsäädäntöhanke on pahimmillaan suuri uhka demokratialle.
– Suomessa ollaan vaarallisella tiellä siinä vaiheessa, kun hallituksessa pohditaan keinoja poliitikkojen ja julkisissa viroissa toimivien henkilöiden toiminnan arvostelun kriminalisointiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päätöksentekijät poliitikot kriminalisointi maalittaminen lainsäädäntö Maria Ohisalo Kritiikki Demokratia SIsäministeri Sananvapaus Turkki Suomi vihreät perussuomalaiset Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Professorilta ankarat moitteet valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle: ”kansanedustajan voitava toimia kenenkään uhkaamatta ja painostamatta” – Juha Mäenpään tapaus rinnastuu presidentin immuniteettiin

Perussuomalaiset kannattaa laajaa sananvapautta: Ei koske vain myönteisiä tietoja ja asioita – ”Ihmisten ja vallanpitäjien tulee kestää myös loukkaavaa ja häiritsevää tekstiä”

Taannehtiva vihapuhejahti kiihtyy – Oikeuskansleri kehottaa suomalaisia poistamaan vanhoja kirjoituksiaan

Immonen: Sananvapauslainsäädäntö retuperällä – ”Mahdollistaa myös Päivi Räsäsen ajojahdin”

Turtiainen: Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muutettava

Tuomiolle Raamatun opettamisesta? Päivi Räsäsen tutkinta laajenee, seuraavaksi viedään kuulusteluihin pastori Pohjolaa

Puoluesihteeri Grönroos uudesta vihapuhehankkeesta: ”Perussuomalaisilla ja hallituksella on selkeästi erilaiset näkemykset siitä, miten oikeusministeriön tulisi edistää suomalaisten turvallisuutta”
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.