Suomi ei saa jäädä kotiin murjottamaan, vaan meidän pitää viedä jäänmurto-osaamisemme osaamisemme ja myös moraalinen viestimme paikan päälle arktisille merille. Näin sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini Ylen Ykkösaamussa. Hän vastasi Ylen kysymykseen, miten Suomen ja Arctia Shippingin pitäisi toimia Jäämeren operaatioissa, joita vastaan Greenpeace on osoittanut mieltä.

– Jäänmurtaminen mahdollisimman korkealla tasolla on hyvä Suomelle. Jos ajatellaan, että arktisilla alueilla on toimintaa, Suomen ja myös luonnonsuojelun etu on, että viemme ammattitaitomme ja osaamisemme – ja myös moraalisen viestimme – sinne paikan päälle, emmekä jää tänne murjottamaan, Soini linjaa.

– Vaan mikä on hallituksen linja tässä asiassa, hän vielä kysyi.

Arktinen murto sopii valtionyritykselle

Soinin mielestä arktiset operaatiot sopivat hyvin valtion omistaman yrityksen hoidettaviksi. Valtio omistaa Arctia Shippingin kokonaan.

– Jäänmurto ei sovi toimialaksi, jota täällä ajetaan alas, kuten valtiolla on ollut alasajoa jo. Näkisin valtion roolin tässä hyvänä.

Liikenneministeri epäili arktista kannattavuutta

Ylen Aamu-TV:ssä liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) peräsi ulkopuolista selvitystä arkitsen jäänmurron kannattavuudesta. Arctia Shippingillä on sopimus öljy-yhtiö Shellin kanssa jäänmurtamisesta arktisilla alueilla. Hän itse epäili sopimuksen tuottoa Suomen valtiolle.

Hänen mielestään Suomen mahdollisuudet pohjoisessa taloudessa ovat muualla kuin öljynporauksessa.

Veli-Pekka Leskelä