

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tervehti kokousedustajia puoluevaltuuston kokouksessa 12. maaliskuuta 2016. / Markku Ulander
Soini vetosi sopimisen ja päätöksenteon puolesta: “Pitää se tehdä, kun kaksi edellistä hallitusta eivät sitä tehneet”
Perussuomalaiset kannattavat lämpimästi yhteiskuntasopimuksen solmimista. Puheenjohtaja Timo Soini vetosi työmarkkinaosapuoliin puhuessaan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina Helsingissä.
– Perussuomalaiset haluavat sopia. Me annamme arvoa sille, että tähän maahan saataisiin yhteiskuntasopimus, koska se on tarjolla olevista vaihtoehdoista paras, hän painotti.
– Me olemme antaneet työmarkkinaosapuolille työrauhan. Nyt alkaa olla kaikki pöydällä: Suomen malli, kilpailukykypaketit, monet muut. Toivomme, että sopimus löytyy ja hallitus hoitaa sitten osansa, Soini puhui.
Suomen malli pohja veroalelle
Hän kiitti Suomen mallissa tapahtunutta edistystä: ideaa siitä, että vientialat määrittelevät palkankorotusten ylärajan Ruotsin ja Saksan tapaan.
– Olen tyytyväinen siitä, että keskusjärjestöt saavat selkeän kirjauksen Suomen mallista, että vientialat määrittelevät tulevien sopimusten palkankorotukset ja sitten voidaan laskea tuloveron alennukset. Tämä tehdään yhteistyössä. Ei julistaen, vaan yhdessä, Soini lupasi.
– Toivon tietysti, että mahdollisimman pian myös EK lähtisi neuvotteluihin. Toivon, että ne liitot, jotka eivät ole vielä sovussa ja neuvotteluasennossa, lähtevät neuvotteluihin. Se on hallituksen tavoite. Me pidämme polun auki, jotta ne, jotka empivät, voivat tulla mukaan. Siksi, että haluamme sopia. Ja että tämä sopimisen tie on parempi kuin se, jota joudumme kulkemaan, jos emme sovi. Maailma ei pysähdy. On meille kaikille helpompaa, jos pystymme sopimaan, Soini vetosi.
Luottoluokitukset sopimisen peruste
Hän sanoi suomalaisten elävän erittäin vaikeita taloudellisia aikoja. Sen tietävät paitsi suomalaiset, myös ulkomaiset luottoluokittajat ja he, jotka alijäämäämme rahoittavat.
– Jo kaksi kolmesta on tipauttanut Suomen ylimmästä luottoluokituksesta ja olkoon tämä yhtenä osana kertomaan, että meidän täytyy saada omat asiamme kuntoon ja tämä maa nousuun, Soini viitoitti.
Protestit ymmärrettäviä
Soini piti ymmärrettäviä kansalaisten protesteja ja ikäviä tunnelmia, jotka juontavat juurensa hallituksen tiukkoihin päätöksiin ja ehkä myös yhteiskuntasopimukseen.
– On aivan ymmärrettävää, että monen näköistä protestia ja erimielisyyttä näistä sisäpolitiikan asioista ilmenee. Se on demokratiaa. Tässä maassa pitää saada olla samaa tai eri mieltä ja jokaisen mielipide on yhtä tärkeä, Soini pohjusti.
Pitää osata päättää!
Soini vetosi kuitenkin niin kansaan kuin päättäjiin, että vaikeassa tilanteessa täytyy meidän osata päättää, vihdoinkin. Istuvan hallituksen pitää se tehdä, kun kaksi edellistä hallitusta eivät sitä tehneet.
– Jos me katsomme tätä tilannetta, mihin olemme tässä maassa joutuneet vuoden 2008 jälkeen, niin kaksi edellistä hallitusta eivät saaneet aikaan rakenteellisia uudistuksia. Tämän hallituksen on saatava ne aikaan, mieluimmin yhteiskuntasopimuksen kautta. Tämä on meidän tarkoituksemme.
– Me emme nimittäin kansakuntana kestä tällaista taloudenpitoa, jota on viime vuosina harjoitettu. Jokainen voi katsoa omaa talouttaan. Kun jatkuvasti vuodesta toiseen otetaan velkaa velan päälle niin jossain vaiheessa tulee vihellys siitä: ei enää. Jos emme saa taloutta kasvuun ja vientiä vetämään, niin silloin meillä on ikävä kyllä edessä leikkausten tie, Soini varoitti.
Euroaikana on euroajan keinot
Soini vetosi myös työmarkkinaosapuoliin, että euroaikana on euroajan keinot. Järjestöjen pitäisi muistaa nytkin, kuten ne väittivät ymmärtäneensä sen jo euroon liityttäessä.
– Silloin, kun Suomi meni eurovaluuttaan, aika moni osapuoli sanoi, että he ymmärtävät, mitä se merkitsee, kun ei devalvoida. Me perussuomalaiset olimme silloin eri mieltä. Olisimme halunneet säilyttää oman rahan. Suomalaisia ei päästetty päättämään asiasta kansanäänestyksellä, Soini muistutti.
– Mutta tällä hetkellä, kun tätä pakettia tehdään, me olemme eurossa – ja sen mukaan meidän täytyy toimia. Ja monet tahot, vanhat puolueet ja työmarkkinaosapuolet tajusivat tai sanoivat, mitä tämä merkitsee. Nyt pitää näidenkin osapuolten vastata huutoonsa: kilpailukyvyn korjauksia ei voi tehdä enää devalvoimalla. Ne on tehtävä uudella tavalla. Ja se mitä nyt yritetään, on se uusi tapa, Soini puntaroi.
Paikallinen sopiminen tärkeää – hyvä Lindström!
Soini kehui oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiä (ps.) etenkin paikallisen sopimisen edistämisestä. Paikallinen sopiminen on tärkeää ja sitä on tavoiteltu molemmilta osapuolilta.
– Nyt on tärkeää, että tehdään sellainen paketti, joka on tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Ja olen iloinen, että tätä muutosta toteuttaa kärjessä perussuomalainen Jari Lindström, joka tietää omasta kokemuksestaan, mitä on duunarin elämä, Soini vuodatti.
– Soinin mukaan paikallista sopimista halutaan, jotta työpaikat pystytään säilyttämään ja uusia pystytään tekemään: jotta ihmiset, jotka menettävät työnsä, voisivat kouluttautua mahdollisimman nopeasti ja työllistyä uudelleen.
Työntekijän asemaa vahvistetaan samalla
– Tämä on asian ydin. Ja kun on monenlaisia työnantajaa helpottavia asioita, jotta voimme pitää pahana aikana firmat pystyssä, täytyy olla myös henkilöstöedustus yrityksen hallinnossa ja luottamusmiesten asemaa vahvistettava. Tämä merkitsee myös tässä tilanteessa, että yleissitovuus säilyy. Pitää olla sellainen paketti, joka hyödyttää kaikkia ja sitä perussuomalaiset haluavat tehdä, Soini linjasi.
Soini puhe kokonaisuudessaan:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kilpailukykysopimus Yhteiskuntasopimus Luottoluokitus Työmarkkinajärjestöt Euro Jari Lindström Timo Soini
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Timo Soini: Kova vuosi, mutta me kestämme ja puolustamme puoluettamme sellaisena kun se on

Soini: Pakolaiskriisiä ei maksateta Suomen köyhillä

Soini: Maahanmuuttopolitiikka kireämpää kuin koskaan, “Laittomia maahantulijoita ei tule enää idästä eikä lännestä”

EK lähtee mukaan sopimusneuvotteluihin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.