

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Sota on myös aseteollisuuden myyntinäyttely – länsimaiden ohjukset kulttimaineessa Ukrainassa
Venäjän helmikuinen hyökkäys Ukrainaan suisti Euroopan talouden suurin vaikeuksiin ja tie kohti taantumaa oli katettu. Talouden alavire ei osu kaikkiin yrityksiin tasapuolisesti ja tämä koskee erityisesti asevalmistajia. Aseet sekä turvallisuus käyvät kaupaksi ja ohjukset nousevat kulttimaineeseen.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan asejärjestelmiä valmistavien yritysten pörssikurssit lähtivät kiivaaseen nousuun. Ranskalaisen puolustusteollisuuden informaatiojärjestelmiä valmistavan Thalesin kurssi nousi vajaassa kahdessa viikossa 40 prosenttia. Amerikkalaisen Lockheed Martinin kurssi nousi kevään mittaan parhaimillaan yli 40 prosenttia.
Amerikkalainen aseteollisuus on jopa historiallisen kysynnän kierteessä, sillä Venäjän hyökkäyksen ja Ukrainan sodan lisäksi on otettava huomioon Kiinan uhka. Responsible Statecraft -julkaisuun haastatellun asiantuntijan mielestä kyseessä on tavallaan ”kahden rintaman sota”.
Videot herättävät mielenkiintoa
– Edistyneiden ilmatorjuntajärjestelmien kysyntä on kasvanut merkittävästi erityisesti itäisessä Euroopassa Venäjän ja Ukrainan konfliktin valitettavasti jatkuessa, muotoili Raytheon Technologiesin (174 000 työntekijää) toimitusjohtaja Gregory J. Hayes esitellessään yhtiön osavuosikatsausta lokakuun lopussa.
– Ukrainan hallituksen sosiaalisessa mediassa julkaisemat yhä moninaisemmat videot aseista tositoimissa herättävät mielenkiintoa muissa valtioissa, toteaa puolestaan dronevalmistaja Aero Vironmetsin apulaismyyntijohtaja Charlie Dean C4ISRnet -julkaisussa.
Puolustusministeriö listasi kulttiaseet
Sodassa tapetaan ihmisiä. Ristiriidasta huolimatta Ukrainan sodan kestäessä jotkut asejärjestelmät ovat Svenska Dagbladetin mukaan nousseet kulttimaineeseen, paljolti juuri somevideoiden myötä.
Ukrainan puolustushallinto on jopa julkaissut Twitterissä listan 13 kehutuimmasta länsimaisesta asejärjestelmästä Ukrainan apuna. Pohjoismaista väriä listalla edustavat Saabin valmistama panssarintorjuntaan tarkoitettu Carl Gustav -sinko (granatgevär) sekä ruotsalais-brittiläinen NLAW-panssarintorjuntaohjus.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Gregory J. Hayes sinko panssarintorjuntaohjus kulttimaine Charlie Dean Ukrainan puolustushallinto aseiden kasvava kysyntä talouden taantuma asevalmistaja ilmatorjuntajärjestelmät Ukrainan sota Venäjän hyökkäys puolustusteollisuus puolustusbudjetti pörssikurssit videot aseet Sosiaalinen media Some Kiina Turvallisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Luukkanen kehottaa Suomen politiikan eliittiä avoimuuteen aiemmasta toiminnasta itänaapurin hyväksi: ”Vanhoilta puolueilta Venäjän kana on kynimättä”

Eduskuntapuolueet tukevat itärajalle rakennettavaa aitaa – perussuomalaiset vaatii yhä, että raja voidaan sulkea hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisilta

Poliitikot tarjoamassa turvapaikkoja kutsuntoja pakeneville venäläismiehille – Halla-aho muistuttaa yksinkertaisesta matematiikasta: Itärajan takana on liki 20 miljoonaa armeijan käynyttä ihmistä

Purra: Venäjän puolesta sotaan lähtemisen pitää olla maanpetos – perussuomalaisilta toimenpidealoite lainsäädännön muuttamiseksi

Venäläisten kiinteistökaupat kasvussa – Wihonen: Tutkitaanko turvallisuusuhat?

Packalén ehdottaa Espanjan Leopard-panssarivaunujen antamista Ukrainalle

Mäenpää tyytyväinen Suomen panssarivaunupäätökseen – Suomen on ensisijaisesti ajateltava omaa puolustustaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.