

Hallitusviisikko 2019. Oikealla Naton lippu. / Lehtikuva, wiki
Sotilasliitto Nato ja hallitus etsivät yhdessä hallitusta kritisoineita kansalaisten viestejä tekoälyn avulla – hyökkäykseksi tulkittu muun muassa hallintotavan julkinen arvosteleminen
Pääministeri Sanna Marinin kanslia kiistää tilanneensa Natolta suomalaisia koskevan “vihapuhe”-tutkimuksen. Tutkimuksessa sotilasliiton tekoäly etsi hallituksen ministereihin kohdistuvaa kansalaisten kritiikkiä sekä “vihapuhetta” sosiaalisesta mediasta. Naton Stratcom-tutkimusyksikön mukaan pyyntö tutkimukseen tuli nimenomaan Suomesta. Suomen Uutiset tutustui tutkimukseen, joka saapui hallituksen pöydälle pyytämättä ja yllättäen.
Sotilasliitto Nato on selvittänyt suomalaisten hallitusta kritisoivaa viestintää sekä “vihapuhetta” pääministeri Sanna Marinin hallituksen ministereitä kohtaan.
Tutkimuksessaan Nato analysoi tekoälyn avulla suomalaisten sosiaalisen median viestejä, joissa “hyökättiin” Marinin hallitusta kohtaan.
“Hyökkäykseksi” tutkimuksessa on laskettu esimerkiksi Suomen hallituksen hallintotavan julkinen arvosteleminen.
Toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Euroopan sotilaalliseen puolustamiseen perustettu Nato on laskenut “hyökkäykseksi” myös esimerkiksi sen, jos kansalaiset ovat erehtyneet viittaamaan Marinin hallitukseen “huulipunahallituksena” sosiaalisessa mediassa.
Koko tutkimuksen voi lukea englanniksi tästä.
Naton Latviassa sijaitsevan Stratcom-tutkimusyksikön mukaan tutkimuspyyntö hankkeeseen tuli nimenomaan Suomen hallitukselta:
“Suomen hallitus ehdotti tutkimusta COE:lle. COE analysoi pyynnön, suunnitteli ja toteutti sen”, Stratcomista viestitään.
”Kuulimme koko raportista tällä viikolla”
Pääministeri Marinin esikunnasta taas kerrotaan, että tutkimus olisi saapunut Natosta niin sanotusti pyytämättä ja yllättäen:
”Kuulimme koko raportista tällä viikolla”, pääministerin erityisavustaja Pirita Ruokonen vakuutteli ilmeisesti hallituksen itsensä tilaamasta raportista, joka valmistui jo viime vuonna.
Raportti nousi julkisuuteen, kun useat mediat sekä hallituksen avainministerit kuten pääministeri Marin sekä sisäministeri Maria Ohisalo nostivat tutkimuksen itse esille tällä viikolla.
Ensimmäisten joukossa tutkimuksesta uutisoi mm. yhdysvaltaislehti Politico.
Alkuperäisessä tutkimuksessa tai ministerien ulostuloissa ei ollut mainintaa siitä, kuka tutkimuksen oli tilannut, tai että tutkimuksen tilaaja ja kohde ovat itse asiassa yksi ja sama taho: hallitus itse.
Mutta mitä itse tutkimuksessa siis oikein tutkittiin?
Poikkeuksellinen vihakampanja?
Median raporttien mukaan Naton raportissa olisi osoitettu, että Marinin hallitus olisi “poikkeuksellisen vihakampanjan” kohteena somessa. Erityisesti asiassa on nostettu esille hallitukseen kohdistuva naisviha. Näin asiasta uutisoi esimerkiksi Yle.
Todellisuudessa tutkimus ei osoita mitään tällaista. Kyseessä ei ole vertaileva tutkimus, jossa Marinin hallitusta olisi vertailtu esimerkiksi muihin hallituksiin.
Tutkimus myös nimenomaisesti ei löytänyt merkkejä koordinoidusta kampanjasta tai masinoinnista hallitusta kohtaan. Päinvastoin, tutkijoiden mukaan hallitukseen kohdistuva kritiikki näyttäisi olevan aitoa ja tulevan tavallisilta kansalaisilta. Hallituksen osakseen saama kritiikki – josta osa todella on epäasiallista – kohdistui kuitenkin pääasiassa huonoon hallintoon, eikä esimerkiksi sukupuoliin.
Tutkimuksesta puuttuvat myös täysin ilmeiset kontrollimuuttujat. Esimerkiksi hallituksen ministereihin kohdistuvan “vihapuheen” määrässä ei ole arvioitu sitä, kuinka merkittävästä ministerinsalkusta on kyse.
Voisiko olla mahdollista, että esimerkiksi pääministerin saaman kritiikin määrää liittyisi siihen että hän on pääministeri eikä siihen, mitä sukupuolta hän edustaa?
Tai, voisiko kritiikin määrä jotenkin liittyä hallituksen päätösten laatuun? Esimerkiksi hallituksen saama “vihapuheen” määrä kasvoi jyrkästi heinäkuussa 2020 samaan aikaan, kun hallitus siunasi miljardien eurojen lappaamisen Etelä-Eurooppaan osana EU:n tukipakettineuvotteluita.
Tutkimuksen taustalla “hälytyssanojen lista”
Naton tutkimuksen aineisto ei myöskään kuvasta yleisemmin suomalaista sosiaalisen median keskustelua, vaan tutkimuksen aineisto on kerätty käyttämällä “hälytyssanojen listaa”, joka on alunperin julkaistu valtioneuvoston omassa julkaisusarjassa vuonna 2019.
“Hälytyssanoiksi” vuoden 2019 tutkimuksessa on määritelty esimerkiksi “kukkahattutäti”, “hyysääjä”, “pirttihirmu” ja “sakemanni”, sekä suomalaisia klassikkokirosanoja kuten “helvetti.”
Paitsi että kyseessä on siis valtioneuvoston itsensä tilaama (tai “ehdottama”) tutkimus, se myös perustuu heidän omassa julkaisusarjassaan tehtyyn metodologiaan, jolla “vihapuhe” on tutkimukseen määritelty.
Hallituksen julkinen kritisointi saatetaan kuitenkin ymmärtää kielletyksi “vihapuheeksi” joissakin autoritaarisissa maissa ja diktatuureissa.
Suomen laki ei tunne mitään vihapuheen määritelmää.
Hallituksen julkinen kritisointi saatetaan kuitenkin ymmärtää kielletyksi “vihapuheeksi” joissakin autoritaarisissa maissa ja diktatuureissa.
“Suomen hallituksen löydökset tarjoavat perustan tälle tutkimukselle”, Naton tutkimuksen sivulla 10 todetaan.
Riippumatonta tutkimusta?
Joku voisi pitää myös merkillepantavana, että Nato keksikin käyttää tutkimuksensa pohjana juuri valtioneuvoston omaa julkaisua ja siinä tehtyä “vihapuheen” määrittelyä, kun valtioneuvostolla ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ollut mitään tekemistä Naton tutkimusidean kanssa, vaan aloite olisi tullut Natolta.
Kommentti: Miksi ulkomainen sotilasliitto seuloo suomalaisten verkkokeskusteluja ja kritiikkiä hallitusta kohtaan?
Toisin kuin pääministeri Marinin hallitus tuntuu ajattelevan, perusoikeuksien kuten sananvapauden tehtävänä ei ole suojella hallitusta tai sen epäsuosittuja päätöksiä kansalaisilta, vaan päinvastoin, niiden tehtävänä on suojella kansalaisia huonolta hallinnolta ja vallan väärinkäytöksiltä.
Mitä ihmettä ulkomainen sotilasliitto tekee hallituksen kutsumana suomalaisessa kansalaiskeskustelussa seulomassa sopivia ja ei-sopivia mielipiteitä?
Mitä ihmettä ulkomainen sotilasliitto tekee hallituksen kutsumana suomalaisessa kansalaiskeskustelussa seulomassa sopivia ja ei-sopivia mielipiteitä? Eikö kukaan hallituksessa todella miettinyt, miltä tämä näyttää? Vai onko niin, että hallitus todella tarvitsee jo ulkomaista “suojelua” oman maansa kansalaisten palautteelta?
Tällä hetkellä Suomessa vallitsevat poikkeusolot ja hallitus on perunut vaalit. Hallituksen päätökset ovat osuneet raskaasti moniin ihmisiin ja heidän elinkeinoonsa ja perusoikeuksiinsa, kuten liikkumis- ja kokoontumisvapauteen.
Samaan aikaan hallitus ja media yhdessä etsivät vielä rimaa jonka alta ryömiä, eli syyttävät hallitusta kritisoivia kansalaisia demokratian murentamisesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Stratcom Pirita Ruokonen Tekoäly Maria Ohisalo Sanna Marin Sensuuri Demokratia Vihapuhe Sananvapaus hallitus nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Eliitti sananvapautta vaarantamassa – ”Vihapuheraportti on vaarallinen”

Perussuomalainen Nuoriso: Ministeriön toveripaneelin tuottaman raportin ehdotukset suoraan diktatuurista

Mitä ihmettä? Valtioneuvoston julkaisussa esitelty ”demokraattinen innovaatio” estäisi vaaliehdokkuuden jatkossa niiltä, jotka eivät irtaudu vihapuheesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.