Väitetysti Suomea piinaavasta rasismista ei ollut mitään merkkejä, kun Japanista Suomeen muuttanut mies kertoi viikonloppuna onnistuneesti maaliin menneestä oleskelulupahakemuksesta. Vain muutamassa päivässä japanilaismiehen päivitys keräsi liki 5 000 tykkäystä. Palaute on yksinomaan positiivista ja kannustavaa.

Vain muutama kuukausi sitten Suomessa velloi rasismikohu, jonka aikana lähes kaikki kantasuomalaiset saivat oman osansa rasismilla syyllistämisestä. Valtamedian ja vihervasemmiston tyhjästä käyntiin polkaisema rasismiälämölö saavutti absurdit mittasuhteet, jonka aikana rasismia väitettiin olevan milloin missäkin, kuten esimerkiksi kravattien koristekuvissa. Vouhkaamista ei hidastanut edes se, että tuoreen tutkimuksenkin mukaan Suomi on maailman 6. vähiten rasistinen maa.

Rasismikohun keinotekoisuudesta kertoo, että ilmiö katkesi yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Julkisessa keskustelussa rasismista ei ole jauhettu enää aikoihin, eikä Ylen iltaohjelmissa nähdä tv-juontajia vaatimassa poliitikkoja irtisanoutumaan rasismista.

E2 Tutkimuksen johtaja ja yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen ehti jopa arvioida, että rasismikohu oli hybridioperaatio, jolla tähdättiin kesällä nimitetyn uuden hallituksen kaatamiseen.

Onnitteluja eduskunnasta saakka

Väitetysti Suomea piinaavasta rasismista ei ollut mitään merkkejä, kun Japanista Suomeen muuttanut mies kertoi viikonloppuna sosiaalisessa mediassa onnistuneesti maaliin menneestä oleskelulupahakemuksesta.

Vain muutamassa päivässä japanilaismiehen päivitys on kerännyt liki 5 000 tykkäystä. Palaute on yksinomaan positiivista ja kannustavaa.

Miehelle ropisee onnitteluja ja tervetulotoivotuksia, joihin nuori mies vastaa sujuvalla suomen kielellä. Onnittelijoiden joukossa on esimerkiksi kansanedustaja Atte Kaleva (kok).

Mies kertoo, että hän on asunut Suomessa 7 vuotta. Nimimerkki Northerrage vihjaa japanilaismiehen saapumisen olleen onnenpotku Suomelle.

Suomalainen luonto teki vaikutuksen

Japanilaismies on alun perin kotoisin miljoonakaupunki Kiotosta, mutta muutti viime vuosikymmenellä Suomeen opiskelujen perässä. Suomessa hän on ehtinyt asua jo kolmella paikkakunnalla: Jyväskylässä, Rovaniemellä ja Tampereella.

Japanilaismies on suorittanut Japanissa kandidaatin tutkinnon, mutta päätti hakeutua maisteriopintoihin Suomeen. Kaukainen pohjoisen maa houkutti japanilaisnuorukaista, vaikka hänellä oli jo vakituinen työpaikka kotimaassaan Japanissa.

Hän kertoo elämästään hauskasti ja osin itseironisesti MTV:n haastattelussa. Mies myöntää suoraan, että kulttuurierot ovat tuntuneet, sillä esimerkiksi suomalainen ruoka on vaatinut hivenen totuttelua. Myös suomalaisten suosikkiherkun eli salmiakkikarkkien nauttiminen tuntui lähes ylivoimaiselta haasteelta.

Mies haluaa kuitenkin korostaa, että hän ei valita, vaan hän on pyrkinyt opettelemaan pitämään suomalaisesta ruuasta.

Suomessa erityisesti luonnon läheisyys on tehnyt japanilaismieheen suuren vaikutuksen. Perheen perustaminen Suomeen ei enää tunnu mahdottomalta ajatukselta.

SUOMEN UUTISET