

PS ARKISTO
Suomi vetämässä Ruotsia mukanaan Natoon – puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Ronkainen: ”Uskon, että molemmat maat tulevat hakemaan jäsenyyttä”
Perussuomalaisten kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen painottaa, että turvallisuus on priorisoitava nyt kärkiasiaksi eduskunnassa ja että päätöksiä on kyettävä tekemään ripeästi.
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona lähetekeskustelu hallituksen tuoreesta turvallisuusselonteosta, joka tarjoaa kansanedustajille pohjaa päätöksien tekemiseen Suomen tulevista turvallisuuspolitiikan ratkaisuista sekä mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Selontekoa käsitellään seuraavaksi eduskunnan valiokunnissa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä linjasi jo aiemmin kantansa, jonka mukaan eduskuntaryhmä kannattaa Nato-jäsenyyden edistämistä.
Kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa, että selvä enemmistö perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kannattaa jäsenyyden edistämistä, eikä perussuomalaisilla ole syytä rakentaa Natosta ryhmäpäätöstä.
– Olemme käyneet keskusteluja asiasta, ja sen perusteella selvä enemmistö kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista. He, jotka vielä miettivät, katsovat selonteon läpi ja mahdollisesti sitten muodostavat kantansa, Ronkainen sanoi eilen Ylen A-Talkissa.
Kaikki kansanedustajat mukaan
Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Ronkainen toteaa, että selonteko antaa eduskunnalle hyvän pohjan päätöksien tekemiselle, vaikka selonteon sisältö ei tarjonnutkaan enää suuria yllätyksiä.
Ronkaisen mukaan päätöksenteossa ei ole syytä viivytellä tarpeettomasti.
– Varmasti on tarpeen käydä syvällinen keskustelu valiokunnissa, sen ajan mukaan mitä tarvitaan. Nyt on tärkeää saada mukaan myös ne kansanedustajat, jotka eivät ole ulkoasiainvaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa. Edetään asiassa kuitenkin ripeästi ja priorisoidaan turvallisuus kärkiasiaksi.
Ruotsi peesaa Suomen perässä
Suomen turvallisuuspoliittisia ratkaisuja seurataan tänä keväänä erityisen tarkasti myös Ruotsissa, jossa liittoutumisen suosio kasvattaa kannatustaan. Tuoreiden kyselyiden mukaan myös ruotsalaisista selkeä enemmistö, lähemmäs 60 prosenttia kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä.
Ronkainen muistuttaa että asialla on merkitystä, koska Ruotsi on Suomen tärkein kumppani puolustusasioissa.
– Olisi tärkeää, että pystyisimme kulkemaan yhtä polkua. On hyvä, että asioita myös synkronoidaan mahdollisuuksien mukaan, mutta välttämätöntä se ei ole, koska molemmat maat viime kädessä tekevät omat ratkaisunsa.
– Uskon, että molemmat maat tulevat lopulta hakemaan Nato-jäsenyyttä, mutta en lähde vielä veikkaamaan, mennäänkö yhtä polkua.
Poikkeuksellisesti tällä kertaa Ruotsi näyttäisi peesaavan Suomea.
– Näyttää siltä, että Suomi on veturina, ja voimme siten antaa vetoapua. Ruotsia emme kuitenkaan voi jäädä odottamaan vaan meidän on edettävä omaa tietämme, kun olemme siihen valmiita, Ronkainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nato-jäsenyys jäsenhakemus päätöksenteko Puolustus Jari Ronkainen Suomi Turvallisuus Ruotsi perussuomalaiset eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskela: Vastakkain ovat länsimaiset demokraattiset arvot ja totalitaristinen Venäjä

Nato-keskustelussa kiinnitettävä huomiota erityisesti maanpuolustustahtoon ja huoltovarmuuteen liittyviin kysymyksiin – Mäenpään kanta vielä avoin

Perussuomalaiset: Naton turvatakuut voivat turvata Suomen koskemattomuuden – Suomen ei tule millään muotoa ottaa riskiä ajautumisesta Venäjän etupiiriin

Purra eduskunnan Nato-keskustelussa: Naton ulkopuolella palaisimme myöntyväisyyspolitiikkaan

Junnila peräänkuuluttaa päätöksentekokykyä: ”Suomen on luonnollista hakeutua mahdollisimman nopeasti Natoon”

Tuomioja haikailee EU:ta puolustusapuun ja Ruotsia sotilasliittoon yhdessä Suomen kanssa – Halla-aho: ”Ei ole uskottavaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.