Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnilan mukaan Venäjä on osoittanut, ettei siihen voi luottaa, ja siksi Suomen on hakeuduttava mahdollisimman nopeasti Naton turvatakuiden alaisuuteen.

Vilhelm Junnila toteaa päättäjien aikaisempien puheiden ”Nato-optiosta” ylläpitäneen poliittisia tarkoitusperiä varten luotua epäselvyyttä ja kykenemättömyyttä päätöksentekoon, joka on ajan myötä tehnyt Pohjois-Euroopasta strategisesti harmaan alueen.

– Venäjän hyökkäys Georgiaan 2008, Ukrainaan 2014 ja viimeisin kansanmurhamaisia piirteitä omaava invaasio itsenäiseen Ukrainaan kertovat karua kieltä, että yhä häikäilemättömämmin toimiva Venäjän federaatio hyödyntää strategiset tyhjiöt kiristyksellä, uhkailulla ja verenvuodatuksella, muistuttaa Junnila.

Kansallinen turvallisuus on valtion tärkein tehtävä

Junnilan mukaan Natoon liittyminen hyödyttäisi Suomea niin sotilaallisesti kuin poliittisesti ja selventäisi lopullisesti asemamme länsimaana. Ukrainan sota on tuonut tämän arvovalintakysymyksen yhä merkittävämmäksi. Suomen ja mahdollisesti myös Ruotsin jäsenyys tulisi nähdä koko Itämeren alueen ja Baltian alueen turvallisuutta vakauttavana tekijänä.

– Venäjä on osoittanut, ettei siihen voi luottaa, ja on siksi luonnollista, että Suomi hakeutuu mahdollisimman nopeasti Nato-jäsenyyden suomien turvallisuustakuiden alaisuuteen, sillä kansallisesta turvallisuudesta huolehtiminen on tämän valtion kaikkein tärkein tehtävä.

Tarvitaan enää kykyä päätöksentekoon

– Jäsenyyttä on pohdittu jo 20 vuotta, joten kiirehtimisestä ei ole kysymys. Kun valtioneuvosto on asiaa hyvin valmistellut ja sitä edistää, tarvitaan enää päätöksentekokykyä, Junnila vaatii.

Vilhelm Junnila on suhtautunut myönteisesti Natoon koko politiikassa toimimisensa aikana ja on tuonut sen avoimesti esiin eduskuntavaaleissa 2015 ja 2019.

Suomen Uutiset