
Hallitus satsaa turvallisuuteen: Suojelupoliisille, Rajavartiolaitokselle ja Suomen meripelastusseuralle lisää rahaa
Suojelupoliisin taloudellinen tilanne on heikentynyt. Hallitus esittää suojelupoliisille 5 miljoonan euron lisäystä määrärahoihin.
LEHTIKUVA
Rauhattomat ajat ja maailmanpolitiikan yllättävät käänteet korostavat tiedustelupalveluiden merkitystä. Mitä tukalammaksi tilanne muuttuu, sitä tärkeämpää on tiedustelun keinoin hankittu oikea tieto. Suunta on nyt se, että isot valtiot pyrkivät päättämään kaikesta pieniä kuuntelematta.
– Juuri tällaisina rauhattomuuden aikana erityisesti tiedustelutoiminnan merkitys korostuu. Ja tässä tapauksessa sen tiedustelutoiminnan merkitys, jota Suojelupoliisi tekee. Minkälaista tietoa se kerää Suomea kohtaan olevista uhista ja toisaalta tietoa sitten myös meidän ulko- ja turvallisuuspoliittisen päätöksentekomme tueksi, linjasi Suojelupoliisin päällikkö Juha Martelius virastonsa nykytodellisuutta tiistain tiedotustilaisuudessa.
– Suojelupoliisin tehtävänä on jopa antaa ennakkovaroitus Venäjän ei-sotilaallisista toimista siinä vaiheessa, kun tilanne mahdollisesti alkaa muotoutua sen suuntaiseksi, että se tarvitsee myös meidän päättäjiemme toimenpiteitä.
– Mitä synkemmäksi tästä tilanne mahdollisesti muuttuu, niin sitä tärkeämmäksi muodostuu se tieto, jota ei ole muilla keinoin saatavissa.
Venäjällä on tänään ainutlaatuinen mahdollisuus lyödä kiilaa niin Euroopan ja Yhdysvaltain välille kuin myös valtioiden välille Euroopassa. Tilanne on Venäjän kannalta jopa niin edullinen, että edes se itse ei ole voinut sitä ennustaa. Venäjä pyrkiikin nyt hyödyntämään nykyisyyttä ”kaikin mahdollisin keinoin”.
Jos ja kun vihollisuudet Ukrainassa päättyvät, Venäjä pystyy siirtämään tiedustelukyvykkyyksiään muualle. ”Venäjä on aggressiivinen, laajentumishaluinen valtio”, jolla on intressejä myös pohjoisessa.
Ukrainan sodan lopputuloksella on suuri merkitys Suomen turvallisuudelle ja erityisesti kyse on siitä, että iso valtio pystyy käyttämään sotilaallisia keinoja poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi ja sitten ne ainakin jollain tavoin ”legitimoidaan” rauhanprosessissa.
– Tämähän on suomelle äärimmäisen epäonninen tilanne, Martelius totesi.
– Yhä enemmän jatkossa tullaan näkemään, että suuret valtiot pyrkivät päättämään maailman tulevaisuudesta pieniä kuuntelematta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suojelupoliisin taloudellinen tilanne on heikentynyt. Hallitus esittää suojelupoliisille 5 miljoonan euron lisäystä määrärahoihin.
Viikon suosituimmat
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Lue lisää
Lue lisää