Sveitsiläiset kaatoivat eduskunnan jo hyväksymän lain yksityisille medioille maksettavasta tuesta. Sekä lain kannattajat että vastustajat perustelivat kantaansa ”demokratian toimivuudella”. Vasemmistolaiset ja mediayhtiöt kannattivat mediatukea, oikeistolaiset vastustivat.

Sveitsissä viime sunnuntaina pidetyssä kansanäänestyksessä kansalaiset hylkäsivät hallituksen ja eduskunnan jo hyväksymän lain, joka olisi tarjonnut yksityisille sanomalehdille, radioasemille ja nettisivustoille yhteensä 143 miljoonan euron tuet vuodessa. Selvä enemmistö äänestäjistä (54,6 prosenttia) oli lakiesitystä vastaan.

Sveitsissä on käytössä suora demokratia, jossa mistä tahansa lakiesityksestä voidaan järjestää sitova kansanäänestys, jonka tulosta eduskunnan on kunnioitettava. Kansanäänestyksen järjestämiseen vaaditaan 50 000 allekirjoitusta, jotka on kerättävä sadassa päivässä. Perustuslain muuttamisesta pidetään aina sitova kansanäänestys.

Viime sunnuntaina äänestettiin mediatuen lisäksi myös leimaverolain muuttamisesta, lasten suojelemisesta tupakkamainonnalta sekä eläin- ja ihmiskokeiden kieltämisestä.

Vasemmisto ja media kannattivat, oikeisto vastusti

Mediatuen vastustus oli vankinta saksankielisillä maaseutualueilla. Länsi-Sveitsissä ja Bernin, Zürichin ja Baselin kaltaisissa suurkaupungeissa puolestaan väki oli kaikkein suosiollisinta yksityisen median rahoittamista kohtaan.

Mediayhtiöiden itsensä lisäksi mediatukea kannattivat vasemmistopuolueet. Kannattajien perustelu oli, että nelikielisessä maassa demokratia ei toimi, jos tiedonvälitystä ei tueta valtion varoin.

Oikeistopuolueet puolestaan vastustivat mediatukea. Kansanäänestystä asiasta vaati Sveitsin kansanpuolue SVP, joka on eduskunnan suurin puolue. SVP varoitti, että valtion tuki tarkoittaisi median riippuvuutta hallituksesta. Mediatuen vastustajien mukaan vapaa ja riippumaton media on sveitsiläisen demokratian tukipylväs.

Mediaa tuetaan jakelutuella ja televisiomaksulla

Kansanäänestyksen tuloksesta huolimatta sanomalehtien jakelutuki jää yhä voimaan. Sveitsin hallitus tukee tilattujen sanoma- ja aikakauslehtien kotiin jakelua 47,6 miljoonalla eurolla vuodessa. Jakelutukea saavat myös yhdistysten ja seurojen jäsenlehdet.

Sveitsissä toimii myös yleisradioyhtiö, jonka neljä alueellista osastoa lähettävät radio- ja televisio-ohjelmia maan neljällä virallisella kielellä: saksaksi, ranskaksi, italiaksi ja retoromaaniksi. Saksankielisten alueiden asukkaat joutuvat maksamaan väestöosuuttaan suuremman osan ohjelmatoiminnan kustannuksista.

Noin puolentoista miljardin Sveitsin frangin vuosibudjetilla toimiva yleisradioyhtiö saa neljä viidesosaa tuloistaan pakollisesta tv-maksusta. Loput katetaan mainoksilla ja ohjelmamyynnillä. Perhekohtainen tv-maksu on 335 frangia vuodessa, eli suunnilleen sama euroissa.

SUOMEN UUTISET