Tutkimusyhtiö IHS Markit julkaisi euroalueen maaliskuun lopulliset ostopäällikköindeksien lukemat niin valmistusteollisuudessa kuin palvelualoillakin. Neljän suurimman euromaan lukema on koko yli 20-vuotisen mittaushistorian surkein. Bruttokansantuotteen arvellaan sukeltavan vuositasolla noin 10 prosenttia. Talouden äkkipysäyksen rajuus on niin poikkeuksellinen, että sille on vaikeaa löytää riittävää adjektiivia.

Euroalueen palvelu- ja valmistusteollisuuden yhteinen indeksilukema rojahti helmikuun 51,6 pisteestä maaliskuun 29,7 pisteeseen. Talouden toimeliaisuus supistuu lukeman ollessa alle 50 pistettä.

– On selvää, että talous supistuu nopeimmin kuin koskaan aiemmin rauhan aikana, tutkimusyhtiö Capital Economicsin ekonomisti Jack Allen-Reynolds totesi Financial Times -lehdelle.

IHS Markitin kyselytutkimus on tehty maaliskuun 12.-26. päivinä, jolloin euroalueella oli käytössä jo merkittävä määrä liikkumisen rajoituksia epidemian hillitsemiseksi.

Italian ja Espanjan lukemat huonoimmat

Ostopäällikköindeksien lukemat näyttäisivät olevan suoraan verrannollisia rajoitustoimien määrään. Italia ja Espanja ovat toteuttaneet suurimmat rajoitustoimet ja erityisesti palvelualojen lukemat ovat hyytäviä.

Italian palvelualat romahtivat uskomattomasti 17,4 pisteeseen. Espanjan pisteluku 23,0 on sekin pienempi kuin finanssikriisin aikana mitatut lukemat.

Pudotus on kaiken lisäksi tullut nopeasti, sillä palvelualojen toimeliaisuus kasvoi vielä helmikuussa molemmissa maissa.

Ruotsissakin roimaa laskua

Euroopan maista Ruotsi on kulkenut pandemian hillinnässä vastavirtaan. Ruotsissa ei olla suljettu esimerkiksi kouluja.

Palvelualojen lukema putosi maaliskuussa 36,8 pisteeseen. Pudotusta oli noin 20 pistettä.

Jättipankin JPMorganin vanhempi ekonomisti Lisa Alexanderson arvelee, ettei Ruotsikaan välty talousiskulta, vaikka maa on antanut koronaviruksen levitä vapaammin. Palvelu- ja matkailualat kokevat erityisen kovia. Hän kommentoi asiaa Financial Timesille.

Henri Alakylä