Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vaatii lapsivaikutusarvioinnin käyttöönottoa lainsäädännössä.

Ville Tavion mielestä valtakunnan politiikan valmistelevat ja päättävät tahot pitää saada yhdistämään tietonsa ja tavoitteensa kokonaisvaltaisen lapsipolitiikan muodostamiseksi.

Tavio teki viime vuonna eduskunnassa toimenpidealoitteen, jotta hallitus ryhtyisi toimiin lapsivaikutusten arvioinnin saattamiseksi vakiintuneeksi osaksi ministeriöiden lainvalmistelutyötä.

Allekirjoittajina nykyisiä ministereitä

Toimenpidealoite sai eduskunnan enemmistön tuen, sillä yhteensä 118 kansanedustajaa allekirjoitti sen. Nykyisistä ministereistä sen allekirjoittivat sdp:n Antti Rinne, Sirpa Paatero, Krista Kiuru ja Timo Harakka, vihreiden Pekka Haavisto ja Krista Mikkonen, vasemmistoliiton Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen, keskustan Hanna Kosonen ja rkp:n Anna-Maja Henriksson sekä Thomas Blomqvist.

Aloite lähetettiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, mutta sen käsittely raukesi keväällä vaalikauden vaihtuessa.

Lapsipolitiikan johtaminen retuperällä

Tavio odottaa nyt pääministeri Rinteen hallitukselta toimia asian suhteen.

– Suomeen on valmisteilla kaksi uutta, tähän teemaan liittyvää strategiaa: lapsistrategia ja mielenterveysstrategia. Niiden rinnalla olisi järkevää ottaa käyttöön lakien lapsivaikutusten arviointi, Tavio sanoo.

– Suomessa ei ole selkeää lapsipolitiikan johtamista. Joitakin yksittäisiä toimia tehdään, mutta niiden pitkäjänteisiä ja vaalikaudet ylittäviä vaikutuksia ei riittävästi arvioida.

SUOMEN UUTISET