Yhdysvaltain armeija on edistyksellinen myös lääketieteen saralla. Jos sotilas taistelussa sattuisikin saamaan siipeensä, hän voi itse kasvattaa varaosan oman kehonsa avulla. Käytännössä tämä tuli todistetuksi sotamies Shamika Burragen tapauksessa. Hän joutui – tosin siviilissä – vakavaan auto-onnettomuuteen. Nainen heräsi sairaalassa ja huomasi vasemman korvan jääneen sille tielleen.

Vaan eipä hätää, Burrage on jo kuntoutumassa hyvää vauhtia. Operaatio oli tosin kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Uuden korvan eväät saatiin potilaan kylkiluusta, josta kasvatettiin korvan muotoinen rusto oikean kyynärvarren ihon alla. Washington Post -lehti kuvaa tarkemmin, miten korva saatiin kädessä kasvun tielle ja täysikokoiseksi.

Operaatio oli joka tapauksessa eräs vaikeimpia Yhdysvaltain korvalääketieteen historiassa, mutta se oli myös menestys. Potilaan kuulo palautui ja ennen kaikkea uudessa korvassa on myös tunto tallella. Lääkärien mukaan viiden vuoden kuluttua kukaan asiasta tietämätön ei edes huomaa, että naisen korvissa olisi jotakin erikoista saatikka erilaista.

Lennokki-insinöörit vielä kekseliäämpiä

Aivan toisenlaisen saavutuksen takana ovat puolestaan insinöörit. Rauhattomat henkilöt ehkä muistavat kyseenalaisesta lapsuudestaan tavan taitella paperilennokkeja. Ne lensivät – jos ylipäänsä lensivät – minne sattui lainkaan välittämättä muotoilijansa mielihaluista.

Nyt tämäkin epäkohta on historiaa, sillä paperilennokkiin voi asentaa kauko-ohjattavan moottorin ja siivekkeet. Interest Engineering -verkkolehden mukaan lennokilla voi tempaista vaikka tynnyrin ja lentää muutenkin lähes mielikuvituksen sallimissa rajoissa.

Konetta ohjataan älypuhelimella bluetoothin välityksellä. Kokemusta ei kuulemma tarvita ja lentely sujuu kuin tanssi heti ensimmäisestä noususta lähtien. Lentsikassa nimittäin on laskutelineet mukana. Laite liitää neljääkymppiä ja ohjaus toimii vielä 60 metrin päässä lennättäjästä. Lataus hoituu micro-USB:llä ja kestää 25 minuuttia. Lentoaikaa ei ole kerrottu.

Suomen Uutiset