Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen on huolestunut huonolaatuisten ja puutteellisilla tiedoilla varustettujen henkilönsuojainten kaupasta.

Markkinavalvontatutkimuksen mukaan kaupan on huonolaatuisia suojaimia ja 40%:ssa suojaimista puuttuu asiallinen käyttöohje. Suojaimia myydään mm. verkkokaupassa, halpahalleissa ja rautakaupoissa. Henkilönsuojaimia ovat mm. silmien- ja kasvojensuojaimet, hengityksen- ja kuulonsuojaimet, suojavaatetus ja putoamissuojaimet.

– Käyttöohjeella on ratkaiseva merkitys oikean suojaimen valintaan ja käyttötapaan. Puutteellisten tietojen takia voidaan tehdä virheellinen suojainvalinta, joka voi johtaa vakaviin terveydellisiin seuraamuksiin, Tolppanen sanoo.

Samat toiminnanharjoittajat asialla

Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että puutteellisesti merkittyjen suojainten kaupitteluun syyllistyvät toistuvasti pääosin samat toiminnanharjoittajat.

– Näille kauppiaille näyttää riittävän toimenpiteeksi se, että kelvoton tuote vedetään markkinoilta. Ja samanaikaisesti tilalle tulee uusia yhtä kelvottomia, jopa samoja tuotteita uudelleen nimettynä, Tolppanen ihmettelee.

Yhteisösakko rajoittaisi toimintaa

Tolppasen mukaan ongelmana on se, ettei käytössä ole yhteisösakkoa.

– Tapaturmissa yhteisösakko on käytössä, mutta markkinavalvontaan liittyvät asiat eivät ole yhteisösakon piirissä. Ihmettelen tätä, sillä EU ei estä yhteisösakon käyttöönottoa tässä asiassa, tämä on siis Suomen oma käytäntö. On hyvä muistaa, että pelkkä tiedostettu sanktion uhkakin saattaa edesauttaa työturvallisuutta ja poistaa epäasialliset suojaimet myynnistä.

Tolppanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, voidaanko myös huonolaatuisten ja puutteellisilla tiedoilla myytävien henkilönsuojainten myyjiä rangaista jatkossa yhteisösakolla.

SUOMEN UUTISET